Cozile devin istorie! Reguli noi pentru diaspora, la alegerile prezidențiale

651
Cozile devin istorie! Reguli noi pentru diaspora, la alegerile prezidențiale - regulinoidiaspora-1561674736.jpg

Articole de la același autor

Românii din străinătate vor putea vota pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă și duminică, se arată într-o decizie a comisiei parlamentare pentru elaborarea propunerilor legislative în materie electorală. Cu o zi în urmă, comisia a decis ca diaspora să poată vota, pe lângă sistemul clasic, și prin corespondență sau anticipat. 


"În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. Prin excepție de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00", se arată în articolul adoptat, ieri, de comisia comună pentru codul electoral. 
Un alt articol adoptat de Comisie vizează votul prin corespondență. 


"Pentru a vota prin corespondență, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență, conform legii. Alegătorii sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență. Listele se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic și sunt puse la dispoziția Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate", se menționează în textul adoptat de Comisia pentru cod electoral.
Totodată, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.


Comisia specială pentru modificarea legislației în materie electorală a aprobat, ieri, un articol care prevede că alegătorii români din diaspora, care se vor afla la rând sau în secția de vot la ora 21.00, când se închid secțiile, să își poată exercita dreptul la vot. 


"La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot", prevede articolul adoptat, ieri, în comisie. 


Decizia instituirii unei comisii speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală vine după ce, pe 26 mai, românii din diaspora au stat și 12 ore la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot, iar unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5919 secunde