Corina Crețu cere cotă în Constituție pentru reprezentarea femeilor în funcții

169
2
Corina Crețu cere cotă în Constituție pentru reprezentarea femeilor în funcții - corinacreu-1362956527.jpg
Eurodeputatul PSD Corina Crețu a declarat că solicită comisiilor parlamentară și a societății civile de revizuire a Constituției să aibă în vedere introducerea în noua lege fundamentală și în noua lege electorală a unei cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor în funcțiile publice. 
"Dacă viitoarea Constituție nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspirațiile a 52% din cetățenii români, ale căror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Crețu. 
Ea a arătat că rămâne de văzut în cadrul dezbaterilor organizate de cele două comisii dacă această cotă trebuie să fie "de 30% sau poate 40%". 
Crețu, vicepreședinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European (PE), a subliniat că în Legislativul de la București nivelul de reprezentare a femeilor este de numai 11,5%, iar în funcțiile alese din administrația locală este de asemenea o reprezentare dezamăgitoare, o situație asemănătoare fiind și în conducerile marilor companii. 
De asemenea, ea a subliniat că în PE femeile reprezintă aproximativ 35%, iar forul legislativ al UE, precum și Comisia Europeană recomandă nivel de reprezentare de cel puțin 30%, aceasta fiind singura cauză pentru care în delegația națională de eurodeputați a României este o cotă de peste 30%. 
Ea a arătat că sunt țări europene în care s-a format în timp practica reprezentării cât mai egalitare a femeilor, dar și țări ca Franța, Belgia, Slovenia, Spania care au prevăzute în legislație aceste cote obligatorii, dar și sancțiuni pentru nerespectare - de la amendă până la invalidarea listelor de candidați.


Comentează știrea

admirator
11 martie 2013
da, corect!

este o propunere judicioasa si merita sustinuta. Si Ceausescu cerea reprezentarea proportionala in organili de conducere... Dar trebuie ionsotita si de alte legi, care sa mentina cota de reprezentare si-n cazul condamnarilor penale, a incredintarii copiilor spre crestere tatilor (dupa divort) etc... Si... oricum, candidatele trebuie sa aiba -dovedit- aceleasi calitati profesionale si morale cu candidatii... altfel este doar sexism. Si asta trebuie reglementat tot prin lege. Caci abuzurile la noi sunt la ele acasa. Si 90% din adm. publica si justitie (punctele nevralgice ale Romaniei) sunt alcatuite din femei... Oare nu este si asta un semn, privind corectitudinea lor si modul in care sunt selectioante/promovate?

un roman
11 martie 2013
mare tampenie

tampenie mai mare, rar mai auzi...adica ,nu sunt destui barbati care se fac de ras,sa bagam obligatoriu xx%femei...nu va ajunge caricatura sulfina barbu,jigodia macovei samd ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3056 secunde