Cum să fie cheltuit bugetul orașului

Constănțenii vor tramvaie, casă pentru Simona Halep și monument la clubul Beirut

2095
6
Constănțenii vor tramvaie, casă pentru Simona Halep și monument la clubul Beirut - dezbaterebugetimg7582-1454004327.jpg

Articole de la același autor

Pentru prima dată după foarte mulți ani, Primăria Municipiului Constanța a organizat, ieri, o dezbatere publică având ca temă "Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului municipal pe anul 2016".

Întâlnirea a avut loc, de la ora 10.00, în Sala "Remus Opreanu" a Consiliului Județean Constanța. Participarea la acțiune a fost destul de mică, aproximativ 50 de persoane fiind prezente, cei mai mulți fiind jurnaliști și reprezentanți ai societății civile. De remarcat că, la întrunire, nu a fost prezent niciun consilier local din partea Opoziției. Probabil, preocupați mai mult de bătălia pe candidații pentru alegerile locale, liberalii au uitat de constănțenii de la care așteaptă să le vină voturile. Mai mult decât rușinos, am spune noi!

În schimb, de la eveniment nu au lipsit "agitatorii de serviciu", care au încercat să transforme dezbaterea într-un circ, deoarece deseori mai mult au țipat decât au vorbit. Oameni care atât timp cât a fost primar Radu Mazăre nu aveau tupeul să vină nici până la ușa sălii unde se țineau ședințele, iar acum fac pe vitejii.

Pe motiv că au și ei ceva de spus, cei care se erijează în reprezentanți ai societății civile au considerat că au câteva propuneri care, dacă ar fi să ne luăm după dezbaterea la care participau, ar trebui realizate din banii tuturor constănțenilor care cotizează la bugetul local. Astfel, unul dintre ei a solicitat construirea unui monument în memoria celor trei fete decedate în incendiul de la Clubul Beirut, dar și acordarea unei case cu tot ce este necesar pentru Simona Halep.

"Primarul din Bușteni i-a dat o casă la cheie Simonei Halep. Noi de ce nu putem să-i dăm? Face cinste orașului", a strigat cât a putut constănțeanul care ar vrea și ca jandarmii să păzească școlile.

Ulterior, un alt cetățean a cerut ca RATC-ul să introducă, pe străzile din oraș, mijloace de transport nepoluante, cum ar fi tramvaiele. Tot el a solicitat investiții mai mari în sport și educație, de această dată, o propunere pertinentă.

Mai mulți bani pentru bursele școlare

Din fericire, au existat și persoane care au știut exact ce să solicite pe baza unor argumente solide.

Drept urmare, președintele Asociației Constanța Ia Atitudine, Andrei George Popescu, a solicitat ca bugetul local să nu fie votat în ședința Consiliului Local Municipal de astăzi pe considerentul că dezbaterea nu a avut loc cu mai mult timp în urmă, astfel încât un asemenea proiect să fie dezbătut mai amplu. În plus, el a cerut punerea în aplicare a deciziei instanței de judecată prin care se elimină taxa de liniște în municipiul Constanța.

O altă problemă ridicată a venit din partea reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța (AEC). Ei au cerut suplimentarea bugetului destinat învățământului cu suma de șapte milioane lei, dintre aceștia cinci milioane lei fiind destinați cheltuielilor materiale cu bunuri și servicii, iar două milioane lei pentru mărirea fondului de burse.

În proiectul bugetului pentru anul 2016, Primăria Municipiului Constanța a cuprins 22 milioane lei destinați învățământului, dintre care patru milioane lei cu destinația de cheltuieli materiale cu bunuri și servicii.

"Considerăm necesară mărirea cu cinci milioane lei a sumei destinate cheltuielilor materiale, însumând astfel nouă milioane lei. AEC este de părere că prin creșterea cheltuielilor pentru bunuri și servicii vor putea fi asigurate condițiile optime de învățare pentru elevii din municipiul Constanța, astfel fiind stopat flagelul așa-zisului fond al școlii", a spus Alexandru Manda, președintele AEC.

Totodată, din partea oamenilor de afaceri a luat cuvântul Iulian Gropoșilă, care a solicitat revizuirea taxelor și impozitelor impuse persoanelor juridice pe plan local.

v v v

La rândul său, primarul interimar Decebal Făgădău a prezentat proiectul de buget. El a susținut că este un buget sustenabil, sănătos, care deschide posibilități de absorbție a fondurilor euro-pene, dar în același timp este un buget care nu va aduce mari surprize administrației locale. Practic, bugetul pe anul 2016 se ridică la 814.738.000 lei și un excedent pe 2015 în valoare de 192 milioane lei.

În plus, a luat cunoștință de solicitările privind suplimentarea bugetului pentru anumite capitole și a precizat că așteaptă propuneri scrise.

În altă ordine de idei, astăzi, de la ora 11.00, va avea loc ședința Consiliului Local Municipal Constanța, în cadrul căreia ar urma să fie votat bugetul pe anul 2016. 

Comentează știrea

adevar
29 ianuarie 2016
adevar

Si noi sa nu mai intra in republica mea

adevar
29 ianuarie 2016
adevar

Romani sa nu mai intra in republica mea

Pintea
29 ianuarie 2016
Banii nostri

Birurile pe care le platim se duc in continuare pe pomeni electorale. Obiectivul tuturor fortelor politice este sa puna mana pe putere .Cu cat promisiunile electorale vor fi mai mari cu atat nu vor fi realizabile. In Constanta nu exista opozitie adevarata ,cate un bogatan mai tipa ca taxele pentru firmele lui sunt prea mari si din acest motiv nu a putut sa mai mearga cu familia in Caraibe.Toti stiu ca cine castiga alegerile devine stapanul orasului iar toti alesii i se vor inchina de la prima sedinta de consiliu. Cine vine la putere trebuie sa schimbe aceasta politica falimentara pentru oras-pomenile electorale .Pentru a investi in dezvoltarea orasului ai nevoie de proiecte trebuie sa muncesti pentru pomeni este simplu, cand lucrezi cu mierea mai gusti cate putin.

DODO
29 ianuarie 2016
toti constantenii ?

A fost vre-un referendum si nu am stiut ? cind spui ,, constantenii,,se intelege ,cel putin o majoritate covarsitoare certificata prin masuratori sociale, nu doar niste propuneri izolate situatie pe care inclin sa o cred. Sigur ne gindim mai intii daca ne permite bugetul si apoi daca este oportuna propunerea respectiva. Articolul a vrut sa fie putin bombastic !

gogu
29 ianuarie 2016
si eu vreau casa !

Pentru Simona ,poate casa de ...marcat , ca de locuit are bani suficienti . Asta nu inseamna ca ne-am lepadat de ea , dar avem asteptari mai mari

petrica
29 ianuarie 2016
unde?

in acest moment in constanta se construieste cartierul mazare&fagadau,acolo sa ii dea simonei? s-au terminat toate problemele in constanta si asta mai trebuia lamurita

Pagina a fost generata in 0.3796 secunde