De teamă că toți antreprenorii ar putea renunța la proiect,

Consiliul Local pune gaj bugetul pentru locuințele ieftine rămase nevândute

953
Consiliul Local pune gaj bugetul pentru locuințele ieftine rămase nevândute - 569195aae6620c164f78f5afdc29f4de.jpg
Consilierii locali municipali constănțeni se reunesc, luni, în cadrul unei ședințe extraordinare. Pe principiul "grabă mare, moncher, grabă mare!", primarul Radu Mazăre îi convoacă pe aleșii locali tomitani pentru a supune aprobării un singur proiect de hotărâre. Acesta din urmă vizează "modificarea și completarea art. 1 din HCML 61/2009 privind completarea Programului de coordonare a modalității de construire de locuințe ieftine pentru tineri destinate cumpărării", modificare care se referă la garantarea, de către municipalitate, a cumpărării locuințelor realizate de către antreprenori și rămase nevalorificate în maxim 8 luni calendaristice de la recepția la terminarea lucrărilor.
Ceea ce nu se specifică, însă, este câte locuințe din acest program au fost deja finalizate, câte au fost contractate și asta în condițiile în care primarul însuși anunța, pe data de 18 mai, că încă un antreprenor s-a retras din proiect, fiind vorba de Almaconst, dar și că nu exclude posibilitatea ca un altul să recurgă, și el, la acest gest, ambele urmând să fie înlocuite cu firme israeliene. Cu alte cuvinte, probleme cât cuprinde în mult trâmbițatul proiect al locuințelor ieftine și asta deoarece multe dintre contracte sunt semnate fără avans, aspect care, fără îndoială, îi dezavantajează pe investitori, dată fiind situația economică actuală, care se înrăutățește constant pe fondul crizei financiare.
Ne întrebăm, astfel, în ce va consta garanția pe care administrația publică locală o va depune în acest proiect și, de asemenea, de câte apartamente și garsoniere va fi, concret, vorba. Și asta mai ales că, pe de o parte, tinerii constănțeni nu se mai îngrămădesc să-și depună dosarele, dar și că investitorii nu mai sunt dispuși să construiască fără a avea o garanție. Redăm, mai jos, prevederile articolului 1 din proiectul de hotărâre care va fi supus luni atenției consilierilor locali, spre aprobare: "Se aprobă modificarea și completarea art.1 din HCML 61/2009 care va avea următorul conținut: Municipiul Constanța garantează cumpărarea locuințelor realizate de către antreprenori prin Programul de construire de locuințe ieftine pentru tineri destinate cumpărării și rămase nevalorificate în cadrul și în condițiile acestui program, în maxim 8 luni calendaristice de la recepția la terminarea lucrărilor".
Totodată, trebuie menționat că proiectul de hotărâre are raportul direcțiilor de specialitate din cadrul primăriei. Interesant de remarcat este că în raportul Direcției Tehnic Achiziții e menționată existența "solicitărilor repetate din partea antreprenorilor selectați în Program din întâlnirile cu aceștia", precum și a "adreselor nr. 77.681/22.05.2009, semnate de toți antreprenorii selectați în ansamblul Baba Novac, și nr. 102894/07.07.2009 a SC ABC SRL privind sprijinul instituției noastre (n.r. - al Primăriei Constanța) pentru îndeplinirea condițiilor de contractare a unor împrumuturi bancare necesare finalizării locuințelor".
Amintim faptul că ansamblul rezidențial din Baba Novac cuprinde, potrivit proiectului inițial, 1.044 de unități locative, dintre care 720 de apartamente și 342 de garsoniere.

"Primăria Constanța, bancă pentru antreprenorii locuințelor ieftine"
Rămâne de văzut, în acest context, ce poziție vor adopta, luni, consilierii locali liberali și democrat-liberali și dacă vor funcționa pe principiul "fără număr, fără număr" atunci când se va pune problema cumpărării, din bani publici, a locuințelor ieftine rămase nevândute. Din acest punct de vedere, consilierul PD-L Nicolae Șandru a menționat: "Sunt câteva întrebări fără răspuns: câte apartamente s-au construit până în acest moment? Câte au fost vândute? Vom cere lămuriri, explicații la ședința de luni". Șandru a precizat, de asemenea, că în opinia lui "Primăria Constanța va funcționa ca o bancă pentru antreprenori, pentru cei care construiesc locuințele ieftine". "Proiectul ăsta obligă cetățenii Constanței să depună o garanție pentru locuințe", a subliniat, oarecum indignat de formularea proiectului de hotărâre, democrat-liberalul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 18 Iunie 2009
Stire din Eveniment : Cimentăm sau plantăm?
Pagina a fost generata in 0.7655 secunde