Consilierii din Constanța, vot pentru majorarea taxei de habitat. Cine a fost de acord și cine s-a opus

2338
Consilierii din Constanța, vot pentru majorarea  taxei de habitat. Cine a fost de acord și cine s-a opus - fondconsilieriivottaxa-1556204898.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali din Constanța s-au reunit, ieri, în cadrul ședinței ordinare a lunii aprilie, fiind convocați la întâlnire de edilul Decebal Făgădău. Pe ordinea de zi, s-au aflat 55 de proiecte de hotărâri, însă, ulterior, cinci dintre ele au fost retrase de inițiator.

Toate proiectele au trecut de votul aleșilor locali, cu excepția unuia care viza aprobarea planului urbanistic de detaliu - construire imobil hotel-apartament în stațiunea Mamaia, zona Pinguin, investitor fiind firma SC Real Estate Investment SRL.

Revenind la proiectele discutate de consilierii locali, cel mai important dintre acestea a vizat aprobarea bugetului local pe anul 2019. Așa cum era de așteptat, deoarece liberalii anunțaseră deja că nu vor vota proiectul, acesta a iscat discuții contradictorii.

"Este un vot pe care ni-l asumăm public, considerând că municipiul Constanța și constănțenii merită mult mai mult decât poate administrația pesedistă să ofere. În primul rând, respingem proiectul de buget pe anul 2019, deoarece primarul Decebal Făgădău a refuzat să ofere constănțenilor posibilitatea de a decide în mod direct pe ce proiecte să fie cheltuiți o parte din banii publici", au spus liberalii.

Totodată, ei au atras atenția că nu vor vota bugetul primarului Făgădău, deoarece acesta refuză să dea curs proiectelor inițiate de liberali în interesul cetățenilor. Aceștia îl acuză pe edil că, deși sunt proiecte care ajută Constanța, proiecte care îmbunătățesc viața constănțenilor în domenii sensibile, Decebal Făgădău nu le-a prins în bugetul pe 2019 și nici nu vrea să le introducă pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu local.

Mai mult, la începutul ședinței, liberala Mihaela Andrei a solicitat un punct de vedere cu privire la modul în care sunt împărțiți banii de la buget. Printre altele, ea a atras atenția că a constatat o repartizare a banilor publici, pentru aceleași proiecte, și în 2017, și în 2018, dar sunt prevăzute și în 2019. Consilierul local a dat exemplul documentației tehnico economice pentru realizarea de alei de promenadă și pista de bicicliști în Tăbăcărie.

Și consilierul local Adriana Câmpeanu a subliniat nevoia alocării unor sume mai mari pentru unitățile sanitare din municipiul Constanța. Pe de altă parte, consilierul local independent Andrei George Popescu a punctat necesitatea de a fi acordate mai multe burse elevilor.

La rândul lui, edilul Decebal Făgădău a explicat că lucrurile nu stau tocmai cum sunt prezentate în spațiul public. El a explicat că au crescut toate cheltuielile atât cu salariile, cu combustibilul pentru transportul public, dar și pentru materialele pentru Confort Urban și alte instituții din subordinea Consiliului Local Municipal Constanța. În cele din urmă, cu toate controversele, proiectul privind bugetul Constanței a trecut și fără votul liberalilor.

Liberalii nu sunt de acord cu majorarea taxelor și impozitelor

Ulterior, au fost votate și proiectele ce făceau referire la aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale instituțiilor din subordinea Consiliului Local Constanța. Mai exact, au fost alocați banii necesari funcționării RAEDPP, SC Ecosal SRL, RATC și RADET. Tot în cadrul acestei întâlniri, consilierii au adoptat și proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2020. Și la acest proiect, liberalii au votat împotrivă pe motiv că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pe anul 2020 pe considerentul că primarul Făgădău și PSD propun o majorare consistentă a taxelor locale, cu până la 50% cum este cazul taxei de habitat.

Referitor la taxa de habitat, cu toate că, inițial, în proiect era prevăzută o creștere de la 5 lei la 7,5 lei, în cele din urmă, prin intermediul unui amendament propus de independentul Andrei George Popescu, această taxă a fost stabilită la 6,5 lei.

v v v

Nici elevii nu au fost uitați, deoarece reprezentanții administrației publice locale și-au dat girul pentru modificarea proiectului de hotărâre HCL nr. 385/2018 pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2018-2019 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. În plus, se vor aproba numărul și cuantumul burselor aferente semestrului II al anului școlar 2018-2019 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.3296 secunde