Comisia Europeană cere Guvernului reducerea deficitului bugetar

116
Comisia Europeană cere Guvernului reducerea deficitului bugetar - comisiaeuropeana-1488291030.jpg
Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis și Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitul ar urma să depășească 3% în 2017 și cer ca Executivul să anunțe măsuri clare pentru reducerea lui, potrivit site-ului cursdeguvernare.ro.


Oficialii Comisiei Europene i-au trimis lui Viorel Ștefan o scrisoare pe 22 februarie în care avertizează asupra riscului ca deficitul de 3% să fie depășit, ajungând la 3,6% în 2017 și la 3,9% în 2018.


"Comisia Europeană a dat publicității, recent, Prognoza de Iarnă care conține și proiecțiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creșterea abruptă față de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 și unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit", se arată în scrisoarea publicată de cursdeguvernare.ro.


Potrivit documentului, Comisia Europeană estimează că România va înregistra "deviații semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanța structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 și 2018. Această situație este provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creșteri de pensii și salarii, spun oficialii CE.


"Comisia va reexamina modul în care România își respectă obligațiile prevăzute de Pactul de Stabilitate și de Creștere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conține datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat și de următorul Program de convergență al României, care este așteptat înainte de jumătatea lunii aprilie. Este important ca măsurile necesare respectării obligațiilor privind criteriile de deficit și căii de ajustare în vederea atingerii MTO să fie credibil anunțate înainte de acest moment", se mai arată în scrisoarea semnată de vicepreședintele CE și de la Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare.


Bugetul pe 2017 al României este fundamentat pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 2,99%.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3461 secunde