Clădire istorică din Peninsulă, transformată în Centru de excelență în turism

513
2

Articole de la același autor

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au prezentat, ieri, finalizarea execuției lucrărilor aferente proiectului "Centrul de excelență în turism și servicii Tomis", care a fost finanțat din fonduri europene. 


Practic, a fost reabilitată o clădire istorică din Zona Peninsulară, imobil ce a aparținut Arhiepiscopiei Tomisului, situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 32. Aflată ani de zile în paragină, începând de ieri, clădirea a fost transformată într-un spațiu pentru promovarea turismului. Valoarea totală a proiectului a fost de 4.775.170,88 lei, iar banii pentru proiect au fost obținuți în 2013. 


Imobilul a fost construit în 1908, iar de-a lungul timpului, a avut diferite destinații, ultima de cămin-școală seminar teologic și centru pentru copiii abandonați. Inițial, ea a aparținut Arhiepiscopiei Tomisului, ulterior fiind inclusă în domeniul public și privat al județului. Între aceste etape, la un moment dat, clădirea a fost abandonată, astfel că a devenit aproape o ruină. În momentul în care constructorul s-a apucat de lucru, zidurile interioare și exterioare erau în pericol de prăbușire. Chiar și așa, con-structorul a luat decizia de a păstra arhitectura originală, fațadele principală și posterioară fiind refăcute în stilul începutului de secol XX. Au urmat zile la rând în care au fost strânse tone de gunoi, dar cei care s-au înhămat la operațiune nu s-au dat bătuți. În cele din urmă, reabilitarea a fost finalizată, clădirea dotată cu mobilier modern, iar în momentul de față, nici nu se poate compara cu groapa de gunoi care exista acolo la un moment dat. 


Așadar, în noua clădire va funcționa "Centrul de excelență în turism și servicii Tomis". Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor. 


În cadrul centrului, își vor desfășura activitatea permanent minim trei firme de consultanță în do-meniul turismului, în accesarea fondurilor nerambursabile, firme prestatoare de servicii de pro-iectare și inginerie. De asemenea, centrul va putea pune la dispoziție, prin închiriere, spațiile aflate la parter și etaj, pentru găzduirea unor activități cu specific turistic sau desfășurate de firme care pres-tează servicii asimilabile sectorului terțiar: conferințe, expoziții tematice sau lansări de carte. 


Totodată, la subsol vor fi ame-najate birouri pentru angajați, administrație și personal tehnic, la parter, spații de primire, socializare și spații expoziționale, iar la etaj, spații de lucru, de pregătire și întru-niri. Astfel, imobilul are un regim de înălțime S+P+1E și o suprafață aproximativă de 857,7 mp construiți la sol. 


Pe site-ul cugetliber.ro, puteți vedea imagini despre cum arăta în trecut și cum arată în prezent clă-direa în cauză. 


Comentează știrea

cupan
26 februarie 2016
cine

este proprietarul ?Nu cumva este nicusor constantinescu??

cupan
26 februarie 2016
NU

a fost reabilitata. A fost darimata cladirea veche si construita una noua,fara nici o legatura arhitectonica cu prima.Deci ziaristul este rau intentionat ,minte cu buna stiinta ori este un prost ziarist.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4469 secunde