CJC se pune la adăpost privind prejudiciul din dosarul "Capidava"

549
3

Articole de la același autor

Consiliul Județean Constanța s-a constituit, ieri, parte civilă în procesul penal privind dosarul "Cetatea Capidava". 


Proiectul privind restaurarea, consolidarea, protecția, conser-varea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava a fost cel mai mare contract cu finanțare europeană al CJC. Recent, constructorul care a câștigat contractul pentru restaurarea sitului Capidava a cerut rezilierea contractului, pentru că administratorul so-cietății a fost arestat, astfel că, momentan, proiectul este blocat. 


Totodată, procurorii au cerut Consiliului Județean să întrerupă plățile către firma respectivă. Mai mult, anchetatorii au solicitat CJC să se constituie parte civilă în acest caz dacă vor să mai recupereze ceva din prejudiciu. De altfel, conturile societății au fost blocate prin sechestru. 


Din documente, reiese că proiectul de restaurare era finalizat în proporție de 80% înainte de a fi blocat, până în prezent cheltuin- du-se aproximativ 36 de milioane de lei. În aceste condiții, în cadrul unei ședințe CJC, ieri, aleșii au luat decizia ca proiectul să fie finalizat cu bani de la bugetul județean. Drept urmare, termenul de finalizare impus de UE este iunie 2016, existând riscul de returnare integrală a banilor, în cazul în care proiectul nu va fi terminat până atunci. Valoarea totală este de 74.236.948 lei. 


Situl arheologic Capidava a fost restaurat cu fonduri europene și de la Consiliul Județean, dar cu acte false. Până la acest moment, lucrarea a fost realizată în proporție de 80%. Procurorii DNA susțin că administratorul firmei "Mara Construct", Dima Constantin, ar fi falsificat mai multe acte pentru a primi banii, iar totul s-ar fi făcut cu ajutorul a trei angajați din cadrul CJC. Drept urmare, anchetatorii îi cercetează și pe Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu și Aurica Stoian, membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Județean Constanța, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. 


"În perioada 18.05.2015 - 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul ge-neral al Uniunii Europene și de la bugetul Consiliului Județean Constanța. Prin această conduită, inculpații au vătămat drepturile și interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de incul-patul Dima Constantin, care a obținut foloase necuvenite", se spune în documentele procurorilor DNA. 


În acest caz, sesizarea către DNA a fost făcută de reprezentanții firmei "Corint" SA, una dintre firmele care a participat la licitație, dar a pierdut lucrarea și a "mirosit" că se întâmplă ceva ilegal. 


Comentează știrea

un cetatean
9 decembrie 2015
...treaba la romani!

...asa cum se fac autostrazile, cum ne ingrijim de structura si infrastructura localitatilor noastre, cum se fac terenurile sportive in panta, parcurile in camp, tot asa a fost gandit si acest proiect....si pana la urma, daca se va finaliza, o sa fie un exemplu negativ pentru cum nu trebuie sa se actioneze asupra siturilor arheologice (proiectanti si constructori care au ras si au tras de ziduri dupa cum ....le-a venit la gura pungii!)....

Doctor in scheme
9 decembrie 2015
Modul de operare "C"

CJC nu stie nimic.Acum se dau loviti in aripa.

Arheolog
9 decembrie 2015
Zau ?

Cetatea Capidava a fost distrusa totalmente , de catre acesti restauratori . Un kisch mai mizerabil , nici ca se putea realiza vreodata . Fara studii de fezabilitate serioase , fara consilire arheologica , arhitectonica si istorica , fara oameni bine pregatiti in restaurare , Capidava a fost compromisa ... Rusine !

Articole pe aceeași temă

Joi, 26 Noiembrie 2015
Stire din Eveniment : Deputatul Ioan Oltean, adus la DNA
Pagina a fost generata in 0.5342 secunde