Exclusiv - sondaj de opinie "Cuget Liber"

Cine câștigă bătălia pentru Consiliul Județean?

3149
10

Zilele trecute am prezentat prima parte a unui sondaj de opinie comandat de "Cuget Liber" pe municipiul Constanța, privind măsurarea intențiilor de vot pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța. Așa cum spuneam și atunci, bătălia pentru scaunul de edil al vechii cetăți Tomis se anunță una fără prea mari surprize, dată fiind poziționarea potențialilor candidați în opțiunile
de vot ale populației.

Doar la o primă strigare, Mazăre adună 56,2% din opțiunile totale ale celor intervievați, în timp ce principalul său contracandidat, Gigi Chiru, pleacă în luptă cu doar 2,1%. Așa cum spuneam și zilele trecute, sondajul, realizat de un profesionist, sociologul Simona Niculae, se vrea o radiografie clară, fără nicio inter-pretare sau intervenție, a poziționării principalilor actori politici locali pe scena viitoarelor bătălii electorale. Nu ne dorim să creștem sau să ridi-căm pe nimeni, nici să demobilizăm electoratul, ci din contră.
Ăștia sunt, cu ăștia defilăm, asta e realitatea. Din păcate, din puzderia de nume, politicieni și interese, nu s-a putut ridica încă nimeni care să poată imprima în conștiința constănțenilor măcar ideea de alternativă.

Bătălia pentru CJC
În ediția de astăzi vă vom prezenta atât scorurile electorale relevate de sondaj în ceea ce privește principalii contracandidați la funcția de președinte al Consiliului Județean, dar mai ales notorietatea și încrederea de care se bucură personalitățile politice și din administrație ale Constanței.
Dacă primarul Mazăre pare să aibă susținerea unei însemnate părți a electoratului constănțean (peste 50%), nu de același lucru se poate vorbi și în cazul colegului său de partid și de afaceri, Nicușor Constantinescu, actualul președinte al Consiliului Județean Constanța. La întrebarea "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, dvs cu cine ați vota?", 28,4% au indicat Nicușor Constantinescu, în timp ce 5,3% ar vota cu Claudiu Palaz. Suficient însă ca pesedistul să câștige un nou mandat la șefia CJC. De asemenea, Gheorghe Slabu ar fi votat de 2,1% din electorat, iar Tit-Liviu Brăiloiu de 1,9%. Foarte important și demn de luat în seamă, 49,8% dintre respondenți au declarat că nu știu încă sau nu vor să răspundă, iar 12,5% au spus că nu vor vota. Excluzând însă procentele indecișilor și a celor care nu vor vota, luând în calcul doar opțiunile reale de vot, potrivit sondajului de opinie, Nicușor Constantinescu ar obține 75,4% din voturi, Claudiu Palaz 14,1%, Gheor-ghe Slabu 5,5%, iar Tit-Liviu Brăiloiu 5%. Restul candidaților se află sub 0,5%.

Încredere și notorietate
Radu Mazăre este politicianul cu cea mai mare notorietate, fiind cunoscut de către 99,2% din electoratul constănțean, urmat de Nicușor Constantinescu, cu 87%. Anca Boagiu și Puiu Hașotti sunt cunoscuți de 72% din electorat. Notorietatea lui Claudiu Palaz este de 48,3%, cea a lui Gigi Chiru este de 46,5%, iar cea a Mariei Stavrositu este de 46,3%. Mai departe, Tit-Liviu Brăiloiu are o cotă de notorietate de 35,8%, Victor Manea 30%, Mihaela Rus 27,9%, Sever Voinescu 25,2%, Tudorel Chesoi 22,6%, Mircea Stoian 21,5%, George Dragomir 21,4%, Ion Mincă 20,9%, Gheorghe Slabu 19%, Sorin Greavu 16,3%, Geor-ge Lipoveanu 14,9%.
În ceea ce privește încrederea în politicieni, 68,9% dintre respondenți au declarat că au multă sau foarte multă încredere în Radu Mazăre, iar 26,5% au declarat că au puțină încredere sau deloc. În Nicușor Constantinescu au încredere multă sau foarte multă 36,9% dintre respondenți, un procent mai mare fiind al celor care declară că au puțină încredere sau deloc.
Următorii clasați în topul notorietății, Anca Boagiu și Puiu Hașotti, înregistrează niveluri mai mici de încredere - 7,1%, respectiv 9,9% declară că au încredere multă sau foarte multă, iar procentele celor care declară că au puțină încredere sau deloc cresc la 58,6%, respectiv 50,8%. Procentul celor care declară că au încredere multă sau foarte multă în Claudiu Palaz este 11,6%, iar în Gigi Chiru 5,1%.
"Se observă că, în cazul tuturor politicienilor, cu excepția lui Radu Mazăre, cele mai multe dintre răspunsuri indică puțină încredere sau deloc. Este de așteptat ca nivelul încrederii, în politicienii cu o bună notorietate, să crească în cazul participării la o campanie electorală", spune sociologul Simona Niculae.
Astfel, plecând de la încrederea în politicieni, pe primul loc se află Radu Mazăre (68% încredere pozitivă, 26,5% negativă), urmat de: Nicușor Constantinescu (36,9% pozitivă, 45% negativă), Claudiu Palaz (11,6% pozitivă, 27,4% negativă), Puiu Hașotti (9,9% pozitivă, 50,8% negativă), Anca Boagiu (7,1% pozitivă, 58,6% negativă), Tit Liviu Brăiloiu (6,7% pozitivă, 21,1% negativă), Gigi Chiru (5,1% pozitivă, 26,5% negativă), George Dragomir (4,5% pozitivă, 11,4% negativă), Maria Stavrositu (4,1% pozitivă, 31,9% negativă), Mihaela Rus (2,7% pozitivă, 18,8% negativă), Gheorghe Slabu (2,6% pozitivă, 11,4% negativă), Mircea Stoian (1,4% pozitivă, 14,3% negativă), Tudorel Chesoi (1,2% pozitivă, 12,1% negativă), Victor Manea (1,2% pozitivă, 18,5% negativă), Ion Mincă (0,8% pozitivă, 14,3% negativă), Sever Voinescu (0,9% pozitivă, 15,7% negativă), George Lipoveanu (0,5% pozitivă, 8,1% negativă), Sorin Greavu (0,5% pozitivă, 10,5% negativă).

Sondajul de opinie comandat de "Cuget Liber" a fost efectuat de echipa sociologului Simona Niculae, în perioada 15-22 de-cembrie 2011, pe un eșantion de 500 de subiecți, persoane în vârstă de 18 ani și peste, cu o marjă de eroare de plus-minus 4,5%. Interviurile au fost efectuate face to face, prin chestionar standardizat cu întrebări închise, la domiciliul subiecților.



Comentează știrea

ALEGATOR
20 ianuarie 2012
ATENTIE

Daca Palaz asta nu ar mai fi asa plin de el si ar face echipa cu GIGI CHIRU , alfel ar arata sondajele acum!!! Ce oare ai de impartit cu Chiru ? Uita-te in oglinda si incearca sa-ti dai seama ce trebuie facut ca altfel o iei...

admirator
20 ianuarie 2012
nu mai vindeti

pielea ursului din padure! Chemati oamenii la vot si veti vedea ca intre ce se declara (de un esantion, sau de toti) unui necunoscut si ce se face in cabina de vot, e o mare diferenta. Cum va explicati faptu ca PSD a pierdut prezidentialele si referendumul pentru regiuni? De ce credeti ca electoratul s-a schimbat peste noaste, sarind in bratele lor? Ceva e putred. Ori in tehnica sondajului, ori adunarea informatiilor. Ori in raspunsuri. Citi constanteni au fost ieri la miting? Cine? Astea sunt probleme la care sa raspundeti. Nu facatura asta dubioasa. Nu uitati,oamenii din orasul asta pot sa pateaasca multe lucruri urite daca declara unui necunoscut ca nu sunt cu PZD! Fara sa poata sa se apere in vreun fel. Inca nu intelegeti mecanismele neodictaturii!

votant
20 ianuarie 2012
porcusorul rezista

trebuie sa il asomam si sa il transam in vechiul stil popular. palaz insa are o strategie gresita. se vede ca nu are notorietate, nu este cunoscut, de aceea ii e si greu sa creasca

Teofil
20 ianuarie 2012
Evrika !

Este cel mai bun sondaj de pana acum ! Adica , cel mai corect . Este imaginea obiectiva a optiunilor unui electorat , convins de ineficienta , incapacitatea si incompetenta crasa a PDL-ului si al acolitilor acestui partid otravitor , ca demn continuator al FSN-ului neo-comunist . Sondajul mai arata ca si celelalte partide , din opozitie , au probleme de credibilitate , pe ici pe colo , in punctele esentiale . Despre Mazare , se stie , il doare in cot de partid : poate candida si ca independent in urmatorii 20 de ani !

rex
20 ianuarie 2012
dusmanii romanilor

Este important ca romanii sa inteleaga ca pe termen scurt DUSMANUL lui este traian basescu si aceasta clica de imbecili ce se hranesc cu duhoarea emanata de aceasta CARICATURA de "presedinte", adunatura ce s-a denumit pd, aceasta CIUMA ce distruge democratia si indobitoceste pe cei saraci si pe cei naivi.

Mine
20 ianuarie 2012
Sondaje

Singura sansa este sa iasa lumea la vot ca in 1990 . Altfel lasati pe cei saraci cu duhul sa hotarasca pentru toti.

7. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Miruna
20 ianuarie 2012
NU STIU CINE VA CASTIGA

Dar de pierdut va pierde poporul roman-constantean..toti sunt niste mafioti sau slugi ale interlopilor

Tine
20 ianuarie 2012
Pentru cel de la pct. 7

De unde ai tu , individ fara minte , bani sa cumperi calculator sa debitezi golaniile tale ? Unora ca voi ar trebui sa vi se ia dreptul la vot. Inainte de votare ar trebui sa raspundeti la un test fulger dupa care comisia sa dispuna : are sau nu are discernamant ?

Viorica
20 ianuarie 2012
Eu cu cine votez?

Doamne,nu stiu cum de nu va e rusine, ca un judet asa de mare si de important ca si Constanta, sa fie reprezentat de un pacalici ca Mazare si de un nimeni imbogatit ca si Constantinescu

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Politică-Administrație : Palaz cere anularea avizului de protest
Pagina a fost generata in 0.4016 secunde