Cea mai nouă promenadă pe malul mării, construită în nordul litoralului

3888
5

Articole de la același autor

Aleea de promenadă de pe malul mării de la Năvodari este aproape finalizată. Ieri, administrația locală, împreună cu managerul de proiect și reprezentanții firmei constructoare au organizat o conferință în cadrul căreia au dat asigurări că până la finalul anului toate lucrările vor fi gata, deși s-au întâlnit multe piedici.

Proiectul a fost contestat de unii afaceriști din zonă care se temeau că prin construirea promenadei își vor pierde "privilegiul" de a avea ieșire directă la plajă. Reacția societății civile din Năvodari a sosit imediat și a făcut scut în jurul acestui proiect benefic pentru orașul lor. Mai mult decât atât, s-au organizat strângeri de semnături pentru susținerea și implementarea investiției și iată că, până la urmă, lucrurile s-au așezat în ordinea lor firească.

Proiectul realizării aleii de promenadă între Năvodari și Mamaia a fost depus spre obținerea finanțării încă din anul 2012, însă abia la jumătatea acestui an s-au alocat resursele necesare. Mai exact, valoarea proiectului a fost de aproximativ 27,7 mi-lioane lei, din care 98% din bani au provenit din fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, contribuția Orașului Năvodari la această investiție fiind de 2%.

În cadrul proiectului, s-a construit o alee pietonală, cu o lățime de 6 m, cu o arhi-tectură deosebită. Amenajarea ei s-a realizat în apropierea plajei, în zona de litoral a orașului Năvodari, la mai mult de 60 de metri de limita Mării Negre, fiind astfel protejată zona de plajă și fiind respectate prevederile legii. Lungimea aleii de promenadă este de aproximativ 4 km - de la Digul de Sud până la limita administrativă cu Municipiul Constanța - stațiunea Mamaia.

Dale de granit și foișoare

Investiția s-a realizat din materiale naturale - dale din granit, fiind prevăzută cu: 10 foișoare de observație care vor permite fotografierea peisajului Mării Negre; 2 ronduri prevăzute cu fântâni arteziene; 600 de stâlpi prevăzuți cu lampadare ali-mentați cu energie electrică din care apro-ximativ 300 de stâlpi utilizează surse de energie regenerabile (energie solară); 600 de bănci compozite fără spătar; 300 de bănci cu spătar; 300 de jardiniere; 36 de panouri electronice de informare pe care se vor afișa informații cu privire la starea vremii, precum și alte informații de interes public; un sistem de amplificare prevăzut cu 300 de boxe; 4 pergole.

Proiectul cuprinde și realizarea unei rețele de canalizare pluvială, care să asigure colectarea apelor pluviale și pre-venirea oricăror inundații pentru riverani. Mai mult decât atât, proiectul creează infrastructura de turism de utilitate publică, investiția fiind prevăzută cu rețea de alimentare cu apă pentru deservirea cișmelelor și a dușurilor pentru plajă, dar și cu rețea de alimentare cu energie electrică.

Prin implementarea acestui proiect, turiștii și locuitorii orașului Năvodari beneficiază de un spațiu natural, în care se pot plimba și recrea, promenada reprezentând un adevărat traseu turistic, cu zone de odihnă și socializare.

Comentează știrea

Mihai
23 decembrie 2015
A;lee

Nu e nici o minte luminata pe acolo sa se gandeasca si la o pista de biciclete, role, etc? Nu scrie nimic despre asa ceva in articol!

doru
23 decembrie 2015
aleea de promenada

Foarte frumos deci se poate dar nu si la Costinesti unde aleea de promenada vara este plina de tarabe cu de toate atat pe partea cu lacul cat si pe cea dispre plaja.Tarabele sunt ale mafiotilor,interlopilor ,smecgherii Costinestiului,baiietii destepti genBalan Virgil ,Balan Alexandru,Garabet,Baduica Ady( fiul viceprimarului), frati ,cumnati surori si copii ai angajatiilor primariei ,Cornel 10Steaguri,Raiciu(Serban Nicu),Serban Adrian( fiul lui Raiciu),,toata aleea de promenada , Faleza Soareluiinclusiv in fata la Pizzaria Albert se gasesc tarabe cu porumb,peste prajit,cartofi prajiti mai toate produsele alimentare care ar trebui din punct de vedere DSV,ASP,Autorizatie Pimarie sa fie autorizate doar daca corespund cf.cerintelor.Turistii au lasat mesaje urate ,sunt dezamagiti ce vad in fiecare an in aceasta statiune mizerabila si asta se intampla cu acordul edilului care a ajuns la o varsta si nu-l mai intereseaza nimic de trei ani de zile ,in schim va veni din poarta-n poarta si cu alai pe strazi sa cerseasca voturile cetatenilor pe care ia dezamagit de-a lungul acestui mandat din ultimii 4 ani.S-a inconjurat numai de oameni de speta joasa dar cu caracter murdar pentru a pradui tot ce se mai poate pradui din banul public pavele , borduri ,parc ,sens giratoriu toate acordate mafiotilor contracte directe ,pe bucatele mai nou ca sa nu poata intra nimeni in afacerile lor murdare.Comisioanele sunt de 30% pentru aceste achizitii publice facute pe banii UE.DNA,ANI nu stim ce mai asteapta de intarzie sa fie luati la bani marunti acesti patroni facuti peste noapte din P.F.in I.I.Balan Virgil si II.Balan Alexandru un mp de trotuar s-au bordura este echivalentul unui km de autostrada,si asta tot cu acordul alesilor locali care isi primesc dreptul inapoi dar tot din banul public.

Mirela G
28 decembrie 2015
alee promenada

Din imagini observ ca zidul care desparte plajea de aleea de promenada este continuu fara sa fie lasate din loc in loc spatii pentru accesul pe plaje. Cum vor putea sa intre pe plaje persoanele cu handicap locomotor sau cei care au copii mici in carucioare. Noi avem un copil de 17 ani in scaun cu rotile si pana sa se construiasca aceasta alee de promenada intram foarte usor cu el pe plaje pentru ca era locul foarte plan. Cred ca nici oamenii perfect sanatosi si fara nici o problema nu vor fi incantati sa sara peste acest zid de cate ori vor vrea sa ajunga pe plaje. Sper ca se vor monta din loc in loc si cosuri de gunoi care vor fi si golite des pentru ca altfel va deveni promenada gunoiului, Pana acum in fiecare vara se strangeau tone de gunoaie in zona respectiva pe care le adunau toamna soldatii americani de la baza Kogalniceanu sau elevii. De asemenea daca nu se vor asfalta si strazile adiacente in special cele care duc din soseaua principala la plaje si nu se va face si retea de canalizare nici nu vreau sa ma gandersc ce va fi dupa fiecare ploaie torentiala. Pana acum de cate ori ploua mai tare se faceau niste balti uriase iar cei de la terase sapau santuri pe plaje pentru ca apa sa se scurga in mare si tot dura 2-3 saptamani pana se scurgea toata. Nu inteleg totodata in ce consta placerea de a te plimba pe aceasta alee daca pe partea din spre mare nu vezi decat spatele teraselor de pe plaje unde sunt depozitate gunoaiele sau sunt WC-uri iar pe partea cealalta zone defrisate pline cu gunoaie sau constructii abandonate. In alte tari civilizate unde s-au facut alei de promenada pe malul marii pe plaje nu exista nici un fel de constructie. Un alt aspect la care primaria nu s-a gandit deloc este locul de parcare. In aceasta zona vin la plaje mai ales la sfarsit de saptamana foarte multi localnici cu masinile si chiar turistii care sunt cazati in Navodari sau pensiunile aflate dincolo de soseaua principala. Pana acum parcau pe locul unde acum s-a construit aleea de promenada, Nu stiu unde vor mai parca de acum in colo pentru ca toate strazile din zona sunt extrem de inguste ne mai fiind loc de parcare nici pentru cei care locuiesc permanent in zona, Cred ca aceasta alee de promenada nu face decat sa sufoce zona respectiva sa-i distruga farmecul de plaje salbatica linistita pe care il avea fiind singurul motiv pentru care turistii alegeau aceasta zona. Treptat se va transforma zona intr-un fel de Costinesti jalnic plin de dughene tarabe constructii sordide. MARE PACAT!!!!!!!

Debau
12 ianuarie 2016
promenada

Nu arata a avea 6m latime aceasta promenada . Mai priviti odata imaginea .

ionut
6 aprilie 2016
promenada

are 3,5 metri. nua re pista de bicicleta , iar deschidere spre plaja are cam la fiecare strada perpendiculara cu promenada. Ar trebui mai multe deschideri. pararea mea.

Răspuns la: promenada
Adăugat de : Debau, 12 ianuarie 2016
Nu arata a avea 6m latime aceasta promenada . Mai priviti odata imaginea .

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Noiembrie 2015
Stire din Eveniment : Descoperire macabră la Năvodari
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Bobocel pentru o zi", la Năvodari
Pagina a fost generata in 1.2358 secunde