Ce controverse s-au iscat pe plan politic local privind condamnarea primarului Nicolae Anghel

820
3
Ce controverse s-au iscat pe plan politic local privind condamnarea primarului Nicolae Anghel - nicolaeanghel1-1384707481.jpg

Articole de la același autor

Decizia de condamnare a primarului comunei Castelu, Nicolae Anghel, a născut deja controverse pe plan politic.

În timp ce prefectul Eugen Bola susține că acestuia ar urma să-i înceteze de drept mandatul de primar, iar în localitate să fie organizate noi alegeri, alți lideri politici din Constanța spun că prefectul s-a grăbit să dea declarații fără să fie în cunoștință de cauză.

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța l-au condamnat, vineri, pe primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijență în serviciu, iar decizia este definitivă.

"Schimbă încadrarea juridică din infracțiunea prevăzută de art. 246 cod penal - abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în infracțiunea prev. de art. 249 cod penal - neglijență în serviciu. În baza art. 249 alin. 1 cod penal, condamnă pe inculpatul Anghel Nicolae la pedeapsa de șase luni închisoare. În baza art. 81 cod penal, dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei de șase luni închisoare. În baza art. 82 cod penal, durata suspendării con-diționate a pedepsei aplicate este de doi ani și șase luni, compus din șase luni durata pedepsei aplicate și doi ani termen de încercare. Atrage atenția inculpatului asupra nerespectării disp. art. 83 cod penal, privind revocarea suspendării condiționate în cazul săvârșirii de infracțiuni în cursul termenului de încercare. Ia act că partea civilă Muflic Dumitru a renunțat la calitatea de parte civilă în procesul penal. Menține celelalte dispoziții. În baza art. 192 cod pr. penală, obligă inculpatul la 2.500 lei cheltuieli judiciare statului", se precizează în decizia emisă de magistrați postată pe portalul instanței de judecată.

La scurt timp de la această decizie, prefectul județului Constanța, Eugen Bola, a declarat că instituția pe care o conduce așteaptă informarea oficială din partea Curții de Apel Constanța, după care se va trece la emiterea actului de încetare de drept a mandatului de primar al lui Nicolae Anghel.

"În cuprinsul ordinului, se va menționa că încetează de drept mandatul de primar, având în vedere decizia penală. Actualul viceprimar va prelua temporar toate atribuțiile primarului. Ordinul de încetare de drept a mandatului de primar va fi transmis și la București, iar Ministerul de Interne va organiza alegeri în termen de 90 de zile pentru alegerea unui nou primar", a spus prefectul Eugen Bola.

Ce spun liderii politici de dreapta de pe plan local

Primarul Nicolae Anghel este membru marcant al PDL Constanța și unul din cei mai vocali aleși locali din județul Constanța.

La scurt timp după declarația prefectului Eugen Bola, senatorul Christian Gigi Chiru, președintele organizației județene Constanța a Partidului Democrat Liberal, a făcut o declarație de presă referitoare la spusele reprezentantului Guvernului în teritoriu în legătură cu suspendarea primarului comunei Castelu, Nicolae Anghel.

"Am luat act cu surprindere de cele declarate de prefectul USL-ului, Eugen Bola, referitor la suspendarea primarului Nicolae Anghel, condamnat cu suspendare. Nu comentez decizia instanței, însă consider declarația prefectului ca fiind iresponsabilă. În opinia mea, Eugen Bola s-a grăbit să se pronunțe cu privire la suspendarea lui Nicolae Anghel fie pentru că nu cunoaște legea, fie pentru că ne anunță că inten-ționează să săvârșească un abuz de funcție. În acest caz, ne vom vedea nevoiți să-i facem o plângere penală pentru abuz în serviciu. Mai mult, îl rog pe domnul prefect Bola să citească articolul 15 alineatul e al Legii 393 din 2004 privind statutul aleșilor locali care spune: calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Așadar, prefectul Bola ar trebui să fie cel puțin mai atent atunci când decide să facă declarații referitoare la suspendarea unui primar", a spus Christian Gigi Chiru.

De aceeași părere este și deputatul Dănuț Culețu, președintele Forței Civice Constanța.

"Atrag atenția prefectului să fie foarte atent atunci când face astfel de afirmații. Primarul din Castelu a primit o pedeapsă cu suspendare, nu cu executare, deci nu o pedeapsă privativă de libertate cum spune legea", a declarat Dănuț Culețu.

Vizavi de toate acestea și pentru a afla ce va face în continuare, am încercat să luăm legătura cu primarul Nicolae Anghel, însă acesta nu a putut fi contactat. 

Comentează știrea

constanteanul
18 noiembrie 2013
primarul " cinstit "

Suspendati-l pe acest primar "cinstitt "care demult face deturnare de fonduri cu banii primariei , numarati numarul de procese pe care le-a avut in timpul mandatelor dar si apartamentele si masinile facute din salariu de functionar public !

Dan
18 noiembrie 2013
dar matei?

psd-eul sa aiba grija lui matei de la navodari,iar pe ciocolatiul niki sa- l indeparteze prin vot cei care au facut prostia sa-i mai dea un mandat. Asa mi se pare democratic,dar psd[grosteiulsimascariciul] si-au cam pierdut rabdarea si prin prostia care-i caracterizeaza ni-l va pune in circa, la urmatoarele alegeri,pt inca 3 mandate.

fezazi Nouren
6 februarie 2018
De ce nu sa tras alimentarea cu energie pe strada șocului daca loturile sau lotizat ce sau antamplat cu bani ?

Vreau sa stiu ca sant mințit de 5ani

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.398 secunde