Stirile zilei de Miercuri, 23 Mai 2018 - Cuget Liber Online


Mai multe ştiri online:

Ce câștigă și ce pierde Constanța după marea DESCENTRALIZARE

Ştire online publicată Joi, 21 Noiembrie 2013. Autor: Carmen MOCANU
Președinții consiliilor județene, dar și primarii vor primi puteri sporite, preluând o serie de atribuții ale ministerelor, potrivit legii descentralizării, pentru care Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea în Parlament.

Aflat la primul mandat de deputat în Parlamentul României, constănțeanul Mircea Titus Dobre de la PSD, a fost cel care a depus 1.724 de amendamente, din cele 2004 înregistrate pentru această lege. El a declarat că nu toate amendamentele îi aparțin.

„Am fost desemnat să le depun eu deoarece am calitatea de secretar al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților. Amendamentele cuprind completări făcute împreună cu colegii mei din comisiile de specialitate, deoarece au existat mai multe erori materiale constatate în anexe și ne dorim ca totul să fie bine. Un exemplu în acest sens, unde a fost găsită o eroare materială, era Palatul Copiilor. Acesta ar trebui transferat în subordinea Consiliului Județean și nu al Consiliului Local. Alte amendamente din cele depuse au fost adunate atât de mine, cât și de colegii mei din teritoriu”, a declarat deputatul Mircea Titus Dobre. El a mai adăugat că, în forma nouă, nu vor mai fi descentralizate Porturile și Poliția.

Revenind la descentralizare, așa cum arată legea asumată de Guvern, în subordinea consiliilor județene vor fi transferate o serie de servicii de-concentrate de la ministere. Autoritățile locale vor prelua atribuții în domenii precum transport, sănătate, agricultură, mediu, turism, sport sau cultură. Instituțiile coordonate de consiliile județene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date și vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri și clădiri. Finanțarea instituțiilor transferate va fi asigurată de la bugetul de stat.

Ce pierd ministerele

Conform legii descentralizării, Ministerul Mediului va pierde agențiile județene pentru protecția mediului care eliberează autorizațiile de mediu, necesare pentru orice afacere. De asemenea, autoritățile locale vor primi administrarea, dar nu și proprietatea plajelor turistice, maritime, fluviale, ale râurilor, pădurilor și ale lacurilor de acumulare.

De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităților locale direcțiile agricole județene. Acestea au printre atribuții eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume și fructe sau autorizarea și eliberarea licențelor pentru depozitele de cereale. În plus, acestea pot decide scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

În ceea ce privește Ministerul Educației, autoritățile locale vor prelua organizarea rețelei școlare de învățământ tehnic și profesional. Totodată, autoritățile locale vor prelua palatele și cluburile copiilor și cluburile sportive școlare. Conform legii descentralizării, Ministerul Culturii va transfera în subordinea autorităților locale direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu, care decid dacă proiectele de urbanism respectă prevederilor legale privind patrimoniul și se ocupă de clasarea monumentelor istorice. De asemenea, autoritățile locale vor prelua și imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol.

Ministerul Sănătății va pierde direcțiile județene de sănătate, care vor trece sub autoritatea consiliilor județene. Totodată, vor fi transferate și centrele județene de aparatură medicală, centrele de diagnostic și tratament, adică fostele policlinici fără plată, și centrele medicale și ambulatorii de specialitate (fostele policlinici cu plată).

În domeniul turismului, unitățile teritoriale pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile județene. Aceste agenții autorizează hotelurile, motelurile și pensiunile și se ocupă de clasificarea acestora. De asemenea, se ocupă de autorizarea restaurantelor, grădinilor de vară, barurilor sau altor unități de alimentație din stațiunile turistice. În schimb, autoritățile locale se vor ocupa de autorizarea cluburilor sau a cazinourilor.

De la Ministerul Tineretului și Sportului vor trece sub autoritatea locală direcțiile județene pentru tineret și sport, bazele sportive și de tineret, taberele școlare și centrele de agrement, cluburile sportive și casele de cultură ale studenților.

Potrivit documentului, termenul pentru predarea-preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. 

loading...

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.4499 secunde