Ce câștigă și ce pierde Constanța după marea DESCENTRALIZARE

3219
9
Ce câștigă și ce pierde Constanța după marea DESCENTRALIZARE - consiliuljudetean4-1384968598.jpg

Articole de la același autor

Președinții consiliilor județene, dar și primarii vor primi puteri sporite, preluând o serie de atribuții ale ministerelor, potrivit legii descentralizării, pentru care Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea în Parlament.

Aflat la primul mandat de deputat în Parlamentul României, constănțeanul Mircea Titus Dobre de la PSD, a fost cel care a depus 1.724 de amendamente, din cele 2004 înregistrate pentru această lege. El a declarat că nu toate amendamentele îi aparțin.

"Am fost desemnat să le depun eu deoarece am calitatea de secretar al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților. Amendamentele cuprind completări făcute împreună cu colegii mei din comisiile de specialitate, deoarece au existat mai multe erori materiale constatate în anexe și ne dorim ca totul să fie bine. Un exemplu în acest sens, unde a fost găsită o eroare materială, era Palatul Copiilor. Acesta ar trebui transferat în subordinea Consiliului Județean și nu al Consiliului Local. Alte amendamente din cele depuse au fost adunate atât de mine, cât și de colegii mei din teritoriu", a declarat deputatul Mircea Titus Dobre. El a mai adăugat că, în forma nouă, nu vor mai fi descentralizate Porturile și Poliția.

Revenind la descentralizare, așa cum arată legea asumată de Guvern, în subordinea consiliilor județene vor fi transferate o serie de servicii de-concentrate de la ministere. Autoritățile locale vor prelua atribuții în domenii precum transport, sănătate, agricultură, mediu, turism, sport sau cultură. Instituțiile coordonate de consiliile județene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date și vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri și clădiri. Finanțarea instituțiilor transferate va fi asigurată de la bugetul de stat.

Ce pierd ministerele

Conform legii descentralizării, Ministerul Mediului va pierde agențiile județene pentru protecția mediului care eliberează autorizațiile de mediu, necesare pentru orice afacere. De asemenea, autoritățile locale vor primi administrarea, dar nu și proprietatea plajelor turistice, maritime, fluviale, ale râurilor, pădurilor și ale lacurilor de acumulare.

De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităților locale direcțiile agricole județene. Acestea au printre atribuții eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume și fructe sau autorizarea și eliberarea licențelor pentru depozitele de cereale. În plus, acestea pot decide scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

În ceea ce privește Ministerul Educației, autoritățile locale vor prelua organizarea rețelei școlare de învățământ tehnic și profesional. Totodată, autoritățile locale vor prelua palatele și cluburile copiilor și cluburile sportive școlare. Conform legii descentralizării, Ministerul Culturii va transfera în subordinea autorităților locale direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu, care decid dacă proiectele de urbanism respectă prevederilor legale privind patrimoniul și se ocupă de clasarea monumentelor istorice. De asemenea, autoritățile locale vor prelua și imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol.

Ministerul Sănătății va pierde direcțiile județene de sănătate, care vor trece sub autoritatea consiliilor județene. Totodată, vor fi transferate și centrele județene de aparatură medicală, centrele de diagnostic și tratament, adică fostele policlinici fără plată, și centrele medicale și ambulatorii de specialitate (fostele policlinici cu plată).

În domeniul turismului, unitățile teritoriale pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile județene. Aceste agenții autorizează hotelurile, motelurile și pensiunile și se ocupă de clasificarea acestora. De asemenea, se ocupă de autorizarea restaurantelor, grădinilor de vară, barurilor sau altor unități de alimentație din stațiunile turistice. În schimb, autoritățile locale se vor ocupa de autorizarea cluburilor sau a cazinourilor.

De la Ministerul Tineretului și Sportului vor trece sub autoritatea locală direcțiile județene pentru tineret și sport, bazele sportive și de tineret, taberele școlare și centrele de agrement, cluburile sportive și casele de cultură ale studenților.

Potrivit documentului, termenul pentru predarea-preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. 

Comentează știrea

piti
21 noiembrie 2013
Buna afacere

Marale bun imobiliar si terenuri. Priviti cu atentie la spatiul Palatului Copiilor si in cativa ani sa speram ca ramane macar cladirea principala din tot ceea ce este acum. Nu mai vorbim de tabara de la Navodari cat a mai ramas din ea.Hotii , hotii , hotii, USL=gasca de hoti , securisti si vanzatori de tara . Asta nu este o tara ci o adunatura.Ramane exilul

noni
21 noiembrie 2013
exilul lor, nu al nostru

Sa plece ei, jegosii, cei care au furat cu nesimtire si continua sa fure...tradatorii de tara.

mazare
21 noiembrie 2013
asta e pofta ce am poftit

Vedeti voi acum 3M ! Va pun capac, descentralizarea e bomboana de pe coliva, exact ce lipsea. Acum am devenit stapanul absolut. Asa ca Multa Mu..ie Constanteni !

lex
21 noiembrie 2013
lex

Toti conducatorii de institutii descentralizate vor fi numiti de EI dupa interesul personal.Gata cu avizele, gata cu piedicile legale, acum vin oamenii cu SA TRAITI! Totul este acum al LOR: Nimic nu le mai sta in cale, nimic nu II mai inspaimanta.Romanilor, ati incasat-o!

ath
21 noiembrie 2013
Patrimoniul trece la talibani

Terenurile agricole se repartizeaza la hotelieri. Legenda spune ca ultimele carti din Alexandria au supravietuit pana la invazia araba.Cand le-a descoperit,un "taliban" arab din acele vremuri, a dat ordin soldatilor sa le distruga.El si-a motivat gestul cam in felul urmator: "Daca aceste carti contrazic invataturile Coranului,trebuie sa le ardem pentru ca sunt periculoase.Daca aceste carti nu contrazic Coranul,trebuie sa le dam foc pentru ca noi avem Coranul" .Dupa aproape 1300 de ani un taliban modern a pus tunurile pe statuia lui Buda.Un alt taliban bolsevic din R.S.Romania a pust tunurile pe bisericile medievale.Istoria distrugerilor nu se termina aici.Uite ca a venit vremea talibanilor fesenisti care gandesc cam in genul "talibanului" din Alexandria: "Daca Geamia Hunchiar inseamna istoria Romaniei,nu avem nevoie de ea pentru ca noi avem istoria partidului bolsevic.Daca musulmanii care se roaga in geamia Hunchiar nu se roaga si la PSD,dati ordin sa se ridice o berarie lipita de geamie" Sa nu mai spun ce parere are talibanul sef Mazare, despre Cazinoul din Constanta sau despre centrul istoric al orasului.Vizitiul Dragnea este asa de inteligent,incat a pus caruta inaintea calului.In realitate el a pus interesele baronilor locali inaintea intereselor nationale. In loc sa-i timita la scoala pe talibanii locali,el le-a dat patrimoniul pe mana.In plus,nu se spune nimic despre primarul etern,sau despre presedintele Consiliului Judetean vesnic si nemuritor.

Cetatean
21 noiembrie 2013
Descentralizare

Deci sa inteleg ca radu mazare, nicusor Constantinescu vor fi boieri, iar cetatenii de rand vor saraci si mai mult...

matei
26 noiembrie 2013
tabara navodari

Fostul prefect Palas de la UNPR scuze de la PMP nu stie nimic de tabara d la Navodari?

dsfjKZGv
19 octombrie 2014
nYWhNYaxOnyvul

FtacOy zcxyzltrkjly, [url=http://xknzarxhsvni.com/]xknzarxhsvni[/url], [link=http://yguswzmnjgcs.com/]yguswzmnjgcs[/link], http://qqtufxhuhfjt.com/

gFGHWOVJoCXMcZaV
20 septembrie 2015
nTySkguBvNv

tycLzn cmgocdfgfsun, [url=http://iqgpexqtrhsj.com/]iqgpexqtrhsj[/url], [link=http://nibtfursumfx.com/]nibtfursumfx[/link], http://ekvuuywuwgqr.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5417 secunde