CCR: Strategia 'România 2040' a lui Liviu Dragnea, neconstituțională

141
CCR: Strategia 'România 2040' a lui Liviu Dragnea, neconstituțională - liviudragnea-1559834386.jpg
Curtea Constituțională a României a admis joi sesizările formulate de președintele Klaus Iohannis, dar și de PNL și USR, privind Legea pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung "România 2040", un proiect inițiat de Liviu Dragnea. Prin acest document, obiectivele stabilite drept prioritare ar fi devenit obligatorii pentru toate guvernările ulterioare.


Șeful statului susținea, în sesizarea transmisă la CCR, că, "prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea criticată contravine unor norme și principii constituționale".


Președintele preciza că a fost încălcată competența primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Camera Deputaților.


Klaus Iohannis sublinia că, prin raportul comun al comisiilor sesizate în fond cu această propunere legislativă, au fost admise 15 amendamente, iar atât din punct de vedere formal, cât și al conținutului, textele adoptate de către fiecare dintre cele două Camere sunt diferite. De asemenea, el atrăgea atenția că prin aceste modificări legea se îndepărtează în mod substanțial de voința inițiatorului și reprezintă modificări majore ale conținutului formei inițiale.


 
Totodată, șeful statului menționa că a fost modificată definiția Strategiei "România 2040", fără ca aceasta să fie corelată cu alte dispoziții.


O altă modificare importantă, arăta Iohannis, este reprezentată de transferul responsabilității elaborării acestei strategii de la Parlamentul României la Camera Deputaților.


În egală măsură, a fost extinsă durata de funcționare a "Comisiei 2040" la un an de la intrarea în vigoare a legii și s-a modificat în mod substanțial componența acestei comisii. Celelalte modificări realizate la nivelul Camerei decizionale vizează corelarea Strategiei "România 2040" cu Strategia națională pentru dezvoltare durabilă a României 2030, dar și introducerea obligației în sarcina Guvernului de a aplica măsurile prevăzute în Strategia "Romania 2040", prin adoptarea de acte normative.


Și PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională pe această lege, considerând că ea este neconformă cu o serie de prevederi din Legea fundamentală.


Sursa: Agerpres




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9243 secunde