CCR a respins sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019

141
CCR a respins sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019 - curteaconstitutionalalovituradur-1551874272.jpg
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019. Decizia a fost luată de CCR cu largă majoritate de voturi.


UPDATE: Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a vorbit, într-o intervenție telefonică, despre respingerea CCR a sesizării președintelui pe Legea Bugetului pe 2019. "Președintele nu este obligat să promulge. Aspectele pe care președintele le-a sesizat, dacă sunt constituționale, nu sunt neapărat și corecte. Să se adreseze Parlamentului cu o cerere de revizuire. Se pare că judecătorii Curții nu au fost de aceeași părere cu președintele", a declarat Augustin Zegrean.

UPDATE: CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pe 2019. În cazul în care va fi promulgat în această lună, alocațiile ar putea fi majorate de la 1 aprilie 2019, conform unei OUG adoptate de guvern.

Pe 22 februarie, șeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs.

În documentul transmis CCR, președintele arată, printre altele, că Legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului și atribuțiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Klaus Iohannis spune că nu a fost respectată nici atribuția Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declarația de conformitate semnată de prim-ministru și ministrul Finanțelor Publice.

El invocă și adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Potrivit lui Iohannis, în fișa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăsește o declarație de răspundere a premierului și a ministrului de Finanțe, așa cum prevede legislația.

Președintele precizează și că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea prevederilor din Legea fundamentală, potrivit cărora, "ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Șeful statului susține, totodată, că raportul privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecția acesteia pe anii 2020 - 2022 a fost depus de către Guvern, conform obligației sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situație care ignoră evoluțiile la nivelul economiei mondiale și europene. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6436 secunde