CCR a recunoscut puterea recomandărilor Comisiei de la Veneția și amână pentru la toamnă pronunțarea pe legile justiției

152
CCR a recunoscut puterea recomandărilor Comisiei de la Veneția și amână pentru la toamnă pronunțarea pe legile justiției - img8385curteaconstitutionalaccr1-1531912619.jpg
Curtea Constituțională a amânat pentru luna septembrie pronunțarea asupra obiecțiilor de neconstituționalitate formulate de Opoziție, ÎCCJ și a președintelui Klaus Iohannis legată de proiectele care modifică Legile Justiției, a anunțat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Curtea Constituțională a României a amânat miercuri, pentru 25 septembrie, dezbaterea sesizărilor PNL, USR și pe cea a Instanței supreme, în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.

Astfel, plenul Curții Constituționale va dezbate în septembrie sesizarea PNL și USR asupra modificării Legii 303/2004 privind statutul magistraților, a obiecției ÎCCJ și a partidelor din Opoziție la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și a obiecției președintelui Klaus Iohannis la Legea 317/2004 privind organizarea CSM.

Pe 11 iulie, PNL și USR au sesizat CCR cu privire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cerând judecătorilor CCR să ceară opinia Curții de Justiție a UE referitor la unele întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept.

"Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce înseamnă că chiar dânșii, până la sesiunea din octombrie, îl vor definitiva și completa. (...) Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneția, exprimată printr-un aviz, fie el și intermediar", a declarat Toader, care a precizat că dacă Ministerul Justiției va fi solicitat pentru elaborarea punctului de vedere al României, care va fi transmis Comisiei, evident că va contribui.

"În cuprinsul sesizării, PNL a solicitat Curții Constituționale sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justiție echitabilă și stabilitatea sistemului judiciar din România. Demersuri similare au fost inițiate în cazul Poloniei și Portugaliei, în raport cu statutul magistraților", se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, PNL a reiterat solicitarea adresată Curții Constituționale de a ține cont de evaluarea Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda soluționarea cauzelor aflate pe rolul CCR până la publicarea analizei Comisiei de la Veneția.

"Amintim faptul că apeluri similare adresate autorităților românești au venit din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum și a principalilor parteneri strategici din UE și NATO. Principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraților, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol. Totodată, modificările aduse modului de numire în funcțiile de conducere periclitează independența magistraților, implicit garanțiile de independență de care ar trebui să se bucure acest corp profesional", se mai arată în comunicatul liberalilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0348 secunde