CCR a amânat decizia privind referendumul până pe 12 septembrie

399
CCR a amânat decizia privind referendumul până pe 12 septembrie - ccr-1343930864.jpg

Curtea Constituțională a decis să amâne până pe data de 12 septembrie pronunțarea în cazul referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Până atunci, Birourile Electorale Județene trebuie să verifice listele electorale. În această situație,
Crin Antonescu rămâne președinte interimar al României.

După o ședință ce a durat 13 ore, CCR a luat decizia de a amâna pronunțarea cu privire la validarea sau invalidarea refe-rendumului pentru demiterea lui Băsescu din funcția de șef al statului.
"Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curții Constituționale în legătură cu numărul persoa-nelor aflate pe listele electorale permanente de către autoritățile publice implicate, Curtea Constituțională a solicitat Guvernului României ca, până la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfășurat referen-dumul din 29 iulie 2012", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES ieri de CCR. 
În plus, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestațiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din 29 iulie pentru demiterea președintelui. 
Potrivit CCR, au fost respinse contestațiile formulate de Liga Internațională a Românilor, cu sediul în București, de PSD și PNL, de președintele Camerei Deputaților și președintele interimar al Senatului, de Gheor-ghe Hogea și de Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în București.
Miercuri, judecătorii CCR au solicitat informații de la Ministerul Administrației și Internelor și Institutul Național de Statistică, necesare soluționării contestațiilor.
Reamintim că, în data de 24 iulie, ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a anunțat că numărul total al cetățenilor cu drept de vot este de 18.292.514.
Potrivit Biroului Electoral Central, participarea la referendum a fost de 46,24%. Dintre alegă-tori, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunțat împotrivă. Aceste date dau bătăi de cap Curții, care a decis, ieri, să ia o decizie abia după verificarea tuturor listelor.
Menționăm că, potrivit unor surse oficiale din cadrul guvernului, premierul Victor Ponta va avea, astăzi, o videoconferință cu prefecții, pentru a discuta, printre altele, și despre actualizarea listelor electorale.

"Referendumul s-a bazat pe date false"
Judecătoarea Curții Constituționale, Aspazia Cojocaru, a declarat, ieri, că, în opinia sa, referendumul ar fi trebuit anulat pe motiv că s-a bazat pe date false.
"După mine, trebuia anulat referendumul pentru că s-a bazat pe date false", a spus Aspazia Cojocaru, la scurt timp după ce Curtea Constituțională a decis să amâne pronunțarea până la mijlocul lunii septembrie.
Întrebată care a fost votul privind amânarea unei decizii privind referendumul pentru 12 septembrie, judecătoarea a replicat: "Nu pot să spun".
Ea a precizat că s-au solicitat de la toate instituțiile abilitate documente care vor trebui analizate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8884 secunde