Cazinoul Constanța, "fata bătrână" sedusă și abandonată

1266
1
Cazinoul Constanța,

Articole de la același autor

Cazinoul Constanța, perlă a municipiului nostru (potrivit unora) sau "fată bătrână" de dus la mezat (în opinia altora), a fost, într-un final, lăsată de izbeliște. Problema Cazinoului a trecut pe la toți miniștrii care au ocupat funcția de lider al MDRT, dar niciunul dintre aceștia nu a găsit modalitatea de a demara lucrările de reabilitare.

După o perioadă lungă, de mai bine de un an, în care toți oamenii politici, reprezentanți ai instituțiilor și ai Guvernului se băteau cu pumnii în piept că ei sunt adevărații salvatori ai Cazinoului, iată că nici la momentul actual nu s-a produs nicio schimbare. Clădirea se află în aceeași situație deplorabilă, singura acțiune concretă în sensul reabilitării sale fiind curățenia făcută de fostul prefect al Constanței, Claudiu Palaz, în perioada campaniei electorale.

 
Totuși, Palaz nu a fost singurul care a tras cu dinții de "Proiectul Cazino", la momentul respectiv, mai toți candidații la Primăria Constanța dorindu-și "copyright" pe rea-bilitarea simbolului Constanței. De altfel, pentru unii campania pe acest subiect începuse de mai bine de un an, când, la inițiativa Asociației Absolvenților din Universitatea Maritimă Constanța și a Grupului pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare, au fost organizate mese rotunde și evenimente tematice pentru găsirea soluției optime de salvare a Cazinoului. Deși intenția organizatorilor a fost aceea de pune la un loc toți factorii care ar putea da o mână de ajutor, participanții la discuție, respectiv primarul Radu Mazăre, prefectul Palaz și ceilalți reprezentanți ai scenei politice locale, păreau mult mai interesați să se atace între ei. Pe de-o parte, erau Palaz și susținătorii săi care îl acuzau pe Mazăre pentru contractul păgubos încheiat între administrația locală și investitorul evreu, de cealaltă parte, edilul Constanței care își apăra prietenii afaceriști de investițiile proaste la noi în municipiu.


Ulterior, conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului a decis să preia clădirea pentru a o reabilita și o reda constănțenilor în toată splendoarea ei de altă dată. Însă, lucrurile nu au decurs conform planului. "Pisica" a fost pasată de toți cei care s-au perindat pe scaunul de lider al MDRT. De altfel, reprezentanții ministerului aruncă totul în cârca Companiei Naționale de Investiții, aceasta fiind instituția responsabilă cu alocarea de fonduri și cu organizarea licitației pentru găsirea proiectantului și a constructorului. Anunțul pentru contractarea acestor servicii a fost publicat undeva în luna martie, însă procedura de achiziție publică a fost, ulterior, anulată printr-o decizie a Consiliului Național de Soluționarea Contestațiilor.

"Dacă până în primăvară nu se face nimic, vom lua măsuri"

Acum, la un an distanță de la preluarea clădirii la minister, singura care își mai aduce aminte de situația Cazinoului pare să fie Asociația Foștilor Studenți de la UMC. Aceștia au organizat, miercuri, o serie de manifestații culturale și artistice menite să celebreze corespunzător cei 102 ani împliniți de la finalizarea construcției. De asemenea, reprezentanții asociației vor să tragă un semnal cu privire la situația clădirii și să repună presiunea pe părțile responsabile de reabilitarea Cazinoului.


"După predarea Cazinoului, din toamnă, problema a trecut pe la toți miniștrii, din toate cele trei cabinete Boc, Ungureanu și Ponta. A fost an electoral, au fost alegerile, a fost referendumul și toate problemele de la nivel central. Din punctul meu de vedere, acesta este motivul pentru care s-a întârziat începerea lucrărilor. Au fost proiecte mai importante de adresat, proiecte care afectau sau vizau o pătură socială mai largă. Acțiunea noastră de miercuri a fost realizată cu scopul de a readuce problema în atenția autorităților implicate și în atenția opiniei publice. Eu, ca ma-nager de proiect, m-am angajat să nu slăbesc presiunea asupra celor responsabili cu reabilitarea clădirii. Vom urmări ce se întâmplă în continuare. Sunt optimist și cred că, după ce se rezolvă toate problemele cu procedura de licitații, care am înțeles a fost sistată din cauza contestațiilor, lucrările vor fi demarate. Totuși, dacă nu se va face nimic până în primăvară, va trebui să ne sesizăm", a declarat liberalul Ovidiu Cupșa, liderul Asociației Foștilor Studenți de la UMC.

Petiție la nivel național

Totuși, se pare că primăvara este termenul "diplomatic" pe care foștii umeciști îl dau ministerului și autorităților implicate. Potrivit unor surse, atât reprezentanții Asociației, cât și membrii Grupului pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare vor să lanseze, luna viitoare, o petiție la nivel național pentru salvarea Cazinoului, precum și să trimită o serie de scrisori către ministrul Eduard Hellvig.

Ce face Primăria Constanța

Potrivit viceprimarului Constanței, Decebal Făgădău, singurul lucru pe care primăria poate să-l facă este să se intereseze cât mai au de gând cei de la MDRT să întârzie demararea lucrărilor. Astfel, conducerea administrației locale a trimis la sfârșitul lunii iulie a acestui an o adresă către minister, prin care solicită o informare cu privire la proiectul de reabilitare a Cazinoului.
"Noi am trimis o adresă la sfârșitul lunii iulie. Am așteptat, pentru că s-au tot făcut schimbări, au plecat și au venit oameni din minister. I-am întrebat ce se întâmplă cu proiectul de reabilitare a Cazinoului Constanța. Normal, ar trebui să ne răspundă în termen de 30 de zile. Cred că, până săptămâna viitoare, vom primi o informație concretă", a declarat Făgădău.

Comentează știrea

ath
17 august 2012
Eu ce sa inteleg ?

Norocul nostru este ca am ramas cu Fagadau. Fagaduinta moare ultima.Daca Fagadau nu e,nimic nu e.In schimb,Radu Mazare uimeste din nou.De aceasta data iluminatul Constantei apare intr-un videoclip regizat de maestrul Costi Ionita si incearca sa promoveze turismul la malul marii. Videoclipul este al piesei "Te-am zarit printre ruine" interpretata de cantaretul Eduard Hellvig si Mohombi.In videoclip, Radu Mazare apare costumat in strigoi si spune la microfonul tinut de Costi Ionita: "Welcome to Cernobal".Cand Woodrea s-a oferit sa repare Cazinoul in vara anului 2011,primarul spunea ca ministreasa a intrat in ciclul electoral. Anul asta ,Mazare a intrat in ciclul promisiunilor.Nu a primit bani de la Ministerul Fagaduintei .Daca al doilea oras din Romania cerseste bani de la guvern ,ce sa mai spun de ultima comuna din Romania unde primarul crede ca va castiga si el un ban cand va fata martoaga lui nea Vasile.Cine are un Fagadau in oras sa si-l creasca,cine nu are sa nu-l doreasca.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3414 secunde