Stadionul Farul și Palatul copiilor...

CARE AR TREBUI SĂ FIE PRIORITĂȚILE CONSTANȚEI?

3391
13
CARE AR TREBUI SĂ FIE PRIORITĂȚILE CONSTANȚEI? - editorial-1472486410.jpg
De când au devenit Palatul copiilor și baza sportivă Farul atât de importante pentru administrația constănțeană? S-a terminat tot ce era de făcut în Constanța și în județ și trecem să rezolvăm și problemele altora? 


Nu spun că cele două obiective nu ar fi ale constănțenilor și nu își au rolul lor în viața urbei, dar, să fim serioși… Constanța are în momentul de față multe alte probleme și restanțe inclusiv la capitolul curățenie. În moment ce municipalitatea nu are resurse să își tămăduiască propriile răni, cum ar putea să se îngrijească de răniții altora?


Multă lume s-a întrebat când a auzit de demersurile Primăriei Constanța și ale CJC de a prelua aceste obiective, care sunt de o complexitate foarte mare, care este scopul acestor demersuri. Mai ales că cele două instituții nu au fost în stare să reabiliteze un amărât de teatru de vară din Mamaia, pe care l-au pasat de la una la alta până ce s-a ales praful de el.


Baza sportivă Farul și Palatul copiilor se întind pe suprafețe uriașe, de zeci de hectare, chiar în inima orașului, un deliciu imobiliar pentru orice "afacerist" cu viziune. De aici și suspiciunile ce planează în jurul intențiilor PSD-PMP de a prelua cele două obiective.


Constanța nu mai are fotbal de performanță. Viitorul lui Hagi joacă la Ovidiu, Farul își trăiește ultimele clipe în amatorismul fotbalului din ligile inferioare. Însă, surprinzător, exact acum Primăria vrea să modernizeze stadionul și întreg complexul sportiv, ceea ce ar însemna un efort financiar uriaș, de ordinul zecilor de milioane de euro. Nu mai vorbim apoi de întreținerea bazei, care ar consuma, de asemenea, resurse importante. Pentru cine toate acestea? Poate că administrația locală ar trebui să privească puțin mai atentă cum arată cartierele din jur, străzile, trotuarele, locurile de joacă. Banii aceia ar putea rezolva lucruri mult mai importante pentru comunitate. Un stadion de cinci stele pe care să alerge pescărușii… Parcă nu ne permitem chiar un asemenea lux.


Palatul copiilor se întinde pe o suprafață de peste 10 hectare, în una dintre cele mai scumpe zone ale Constanței. Obiectivul arată jalnic. Imensele spații verzi nu sunt puse în valoare și, mai ales, nu sunt deschise comunității. Clădiri vechi, ce necesită reparații urgente, dacă nu chiar miroase a lamă de buldozer. Palatul copiilor ar trebui să arate cu totul altfel și să fie valorificat mult mai bine. O administrație locală inteligentă, care să aibă la saltea sume mari de bani de investit, poate face minuni. Însă aici ar fi trebuit o adevărată deschidere la dialog și transparență a autorităților și nu la cozi de topor aruncate în ședințe de consiliu. Domnul Făgădău și Țuțuianu ar trebui să spună mai întâi constănțenilor ce vor să facă din aceste locații și, mai ales, cu ce bani. Cum vor să le exploateze și cum le pot aduce în slujba și beneficiul orașului.


Expuneri de motive seci, culese dactilografic și rupte de realitate. Nu așa poți comunica societății ce îți dorești să faci. E foarte posibil ca administrația locală și cea județeană să aibă cele mai bune intenții și să dispună și de mijloacele financiare. Însă cei care le conduc ar trebui să învețe că a trecut timpul gloanțelor trase la picioare, când lucrurile se mișcau în ritmul cotonogirilor politice. Constănțenii trebuie să știe ce vreți să faceți înainte și nu după ce ați isprăvit treaba. Din dialog se pot naște idei mai bune, soluții mai eficiente. Lucrurile nu mai pot avansa pe principiul pumnului în gură al majorității politice.


Ca în orice proiect important de investiții, administrația publică trebuie să precizeze de unde va avea bani pentru asemenea lucrări de anvergură. Nu vorbim de mărunțișuri aici, ci probabil de zeci de milioane de euro. De unde? Fonduri europene, resurse proprii, parteneriate public-privat?


Din punctul meu de vedere, orașul are multe alte suferințe urgente. Cea mai mare fiind curățenia.


Voi care credeți că ar trebui să fie prioritățile Primăriei Constanța?


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
mm
30 august 2016
m

Prioritatea nr.1 pentru edilii constanteni este imbogatirea!Exemplul cel mai elocvent este Cazinoul.Simbolul orasului este lasat in paragina pentru ca nu a iesit asa cum a vrut mazare.Nu vor si nu fac ceva pentru oras,doar pentru buzunarul lor.Nu se vede ce a ajuns orasul acesta?Parca-i blestemat sa nu aiba parte decat de oameni care-i vor pieirea!Prioritatea primariei ar trebui sa fie doar binele cetateanului,dar cu cine?Cu cei care au distrus si distrug ce a fost facut cu cap pentru toti?Baza sportiva si Farul nu le vor decat pentru dezvoltatorii imobiliari.Si atat.

ath
30 august 2016
Vrem apeducte,arene si temple marete

Daca dorim sa intelegem "Fenomenul Fagadau" trebuie sa ne intoarcem putin in istoria politicii romanesti din ultimii 40-50 de ani.Toti politicienii,mari sau mici,ajunsi la putere sunt cuprinsi de patima grandorii sau preocupati de imaginea lor personala.Pentru ca sunt incompetenti sau slab pregatiti,micimea gandirii lor este recompensata prin grandoarea discursului sau chiar prin volumul,amploarea "realizarilor" marete din mandatul lor.Numai asa ne impresioneaza.Ei nu se pot concentra pentru ca sunt incapabili sa sintetizeze,sa extraga esenta dintr-o multime de probleme politice sau sociale ale prezentului.Nimic despre starea comunitatii,nimic despre trecut sau viitor."Fenomenul Fagadau" nu face exceptie.Si pentru ca spuneam ca "fenomenul" este strans legat de trecutul recent al politicii romanesti,trebuie sa pomenim cateva realizari marete din ultimii 45-50 de ani:cel mai mare palat al poporului,cea mai mare catedrala,cea mai mare geamie din Europa,cel mai mare stadion,magistrale suspendate in Bucuresti,bazar ca la Isanbul,lift pe plaja Modern,accente verticale cu 20 de etaje,etc.Istoricii viitorului nu vor consemna prezenta noroaielor din cartierele orasului sau numarul gropilor din asfalt ,trotuarele sparte,conflictele din parcari,etc.Fenomenul grandorii isi are originea in vizitele tov. N. Ceausescu din China si Coreea de la inceputul anilor 1970.In aceste doua tari si azi sunt orase intregi nelocuite dar ridicate de dragul da a-i impresiona pe vizitatori.Asa arata nimicul ridicat la nivel de politica de stat.Ca sa-i dau un raspuns domnului C.Zaporojan,eu cred ca in Constantea avem nevoie de un Colosseum,asa ca sa moara americanii de ciuda,sa vada lumea ce mare a fost impartul Nero Caesar Augustus. Ca sa vada lumea ce mare este Fagadau si ce mic a fost Mazare idiotul care a demolat orasul Constanta.

Hollywood
30 august 2016
Miza

Miza acestor 2 obiective, este potențialul imobiliar care le face cu ochiul "dezvoltatorilor" de ansambluri rezidențiale. Este atât de simplu. Plm.

cetatean
30 august 2016
info

Daca va sinchiseati sa cititi expunerea de motive, ati fi aflat din ce bani vor fi reabilitate, se vor accesa fonduri europene etc. Nu mai stau sa explic. In niciun caz nu se vor face bloguri sau alte rahaturi, pentru ca in contractul prin care vor trece in administratia Primarie este specificata clar neschimbarea destinatiei actuale.

fani
30 august 2016
proritatile

Nu-i nevoie sa fie schimbata destinatia,suficient ca din cele 9 hectare de spatii verzi existente acum(din cele 10 ) sa fie betonate (sub diverse tematici aiuritoare) numai 6 hectare ,adica 6.000 de metri cubi si iata o extraordinara afacere...La fel cu stadionul !

Răspuns la: info
Adăugat de : cetatean, 30 august 2016
Daca va sinchiseati sa cititi expunerea de motive, ati fi aflat din ce bani vor fi reabilitate, se vor accesa fonduri europene etc. Nu mai stau sa...
foxy
30 august 2016
corectura unde e ?

..."alților" ????

program electoral decent
30 august 2016
pentru constanteni

1. Cazinoul. 2.soseaua de coasta. 3.gradina tomis4. parcul primariei5.sala polivalenta de sport 6.terenul Farul 7. sala de teatru moderna 8.teatru de opera modern9.esplanada mircea si cu teleferic 10.mozaicul roman 11. templul mozaic. 12.zona peninsula si portul tomis 13. sarcofagul pictat 14.plantare pomi pe stefan cel mare si igienizare 15. oprire defrisari spatii verzi. 16. amenajare de noi parcuri 17. un nou spital ,nu in centru 18. mijloace de transport RATC ,noi 19. reorganizare circulatie pe strazile constantei,semne,stopuri,sensuri,limitari viteza, 20 imbunatatirea linistii si sigurantei cetateanului , 21. organizarea de evenimente culturale si sportive de nivel international.22. actinuni de civilizare a cetatenilor orasului.23.sustinerea infiintarii de intreprinderi productive 24. curatenie 25.si multe altele

EGO
30 august 2016
ce-i de facut?

Cine vrea sa faca ceva in Constanta(oras in care nu s-a mai facut ceva notabil de ani buni)sa viziteze ORASELE MODEL ale tarii,CLUJ,TIMISOARA,PLOIESTI,chiar si orasele mai mici ,cochete si CURATE ca PIATRA NEAMT,SIBIU,PITESTI,ORADEA ,si ar mai fi.....Orasul nostru ,din pacate,este mult ramas in urma....

io sono
30 august 2016
city problems

Avand in vedere ca in curand incep scolile, our city necesita mai multe baruri si cafenele pe langa licee si colegii; cand nu au chef de ore liceenii sasi poata petrece timpul in mod placut! manca- le-ar puricii de scoli si vivat cladiri facultati .

Van Gogu
30 august 2016
Prioritate zero (0)

Pana la alte prioritati,trebuie ca DNA -ul sa faca ordine intre ordinatorii de credite. Restul e can-can. Nu putem vorbi de incredere, de acceptare a unor greseli inerente in actul de administratie, de coeziune, daca gasca de derbedei este lasata in continuare sa jupuiasca Constanta in continuare.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7593 secunde