Candidații la Primăria Constanța, ediția 2008, s-au pierdut în ceață

969
Candidații la Primăria Constanța, ediția 2008, s-au pierdut în ceață - 0d469b4cd1f3e50d9a79d02f97905995.jpg
Alegerile locale din 2008 au reprezentat, în ceea ce privește Primăria Constanța, o mare înghesuială pe… buletinele de vot. Și asta dat fiind faptul că nu puțini au fost cei care au promis "schimbarea la față" a Constanței, făcând apel la sloganuri care mai de care mai ademenitoare și promițând, în cele mai multe cazuri, și realizarea unor proiecte mult prea ambițioase. Timpul a demonstrat, însă, că cei mai mulți dintre acești "salvatori" ai urbei s-au cam retras din spațiul public în ultimii doi ani. Mai mult, despre unii dintre foștii candidați nu se mai știe nimic, ei renunțând chiar și la numerele de telefon care s-au dovedit a fi doar de campanie.

Liberalul Victor Manea, democrat- liberalul Dorel Onaca, pesedistul Radu Mazăre, peremistul Eugen Vasile Rădulescu și țărănistul Corneliu Neagoe sunt doar câțiva dintre cei care au intrat, în vara lui 2008, în cursa pentru primărie. Acestora li s-au alăturat Cătălin Dancu, din partea PNG, Lucian Iancu, din partea PC, Marius Pricopie, de la UPSC, Florentin Chiforeanu, de la Partidul Ecologist Român, Romulus Mincă, aspirant independent la fotoliul de primar, Constantin Frățilă, de la Forța Democrată, Mircea Alexandru, de la Partida Romilor. Pe buletinele de vot s-au regăsit, de asemenea, și candidați din partea PIN, PPPS și a Partidului Verde.

Program post-electoral… de odihnă
Această largă paletă de candidați la Primăria Constanța se făcea auzită prin sloganuri de genul "Radule, du-te și odihnește-te!", "Alege să trăiești într-un oraș liber" (Dancu), "Pune punct! Meriți mai mult!" (Manea), "Facem ce trebuie" (Neagoe), "Nouă ne pasă" (Prico-pie), "Știe! Vrea! Poate" (Frățilă). Peste toate aceste cuvinte cosme-tizate s-a așternut uitarea după campanie.
Ce fac, astăzi, foștii candidați la Primăria Constanța? Ei bine, exceptându-l pe edilul-șef Mazăre, ajuns la al treilea mandat, care promitea în campanie, sus și tare, locuințe ieftine pentru tineri care, însă, nici măcar spre finele lui 2010 nu au fost inaugurate, despre ceilalți doritori de mandat putem spune fie că încă stau pe margine, fie că efectiv s-au evaporat din spațiul public. Este cazul avocatului Cătălin Dancu, acela care, încă de-a doua zi după primul tur al localelor din iunie 2008, nu a mai răspuns la telefon. Practic, a devenit de negăsit. Și asta deși în perioada campaniei prezenta, în cadrul conferințelor de presă, proiecte mărețe, referindu-se și la intenția sa de a atrage investitori străini în Constanța. De atunci, Dancu nu a mai activat politic.
În același stil a "evoluat" și fostul candidat Marius Pricopie, membru UPSC. E drept că și partidul pe care l-a reprezentat este deja istorie, însă nici Pricopie nu a mai dat semne, în timp, cum că ar dori să rămână o figură cu notorietate în viața Constanței. Mircea Alexandru a urmat cu aproximație același traseu, excepție făcând referirile din presă la adresa sa, pornind de la un scandal din Piața Griviței, incident în care au fost implicate și rude de-ale sale.
Eugen Vasile Rădulescu este, și el, un nume de domeniul trecutului atunci când vorbim despre salvarea Constanței.
Cât despre Florentin Chiforeanu, cel care susținea, în campania din 2008, că vrea pentru municipiul Constanța "un program de dezvoltare durabilă", ei bine, singura mențiune notabilă la adresa sa în ultimii doi ani este cea legată de dorința de a se înscrie în PDL, informație confirmată de liderul Organizației Județene, Mircea Banias.

Între glasul afacerilor…
Chiar ducă a candidat, în două rânduri, pentru Primăria Constanța, fostul arbitru Constantin Frățilă a rămas fidel tot afacerilor. La momentul actual, averea sa s-a redus la 30 de milioane de euro, față de 2008, atunci când, potrivit topului Forbes, aceasta se ridica la 90 de milioane de euro, dar cu toate acestea el declara în urmă cu aproximativ o lună, pentru "Cuget liber", că nu consideră că a pierdut ceva. Fostul aspirant la mandatul de șef al administrației publice locale nu și-a mai asociat imaginea, după localele din 2008, cu vreun partid politic și nici nu a mai avut apariții legate de teme ce țin de administrarea urbei tomitane.

… Și cel al politicii
Printre cei încă activi în plan politic și administrativ se numără liberalul Victor Manea, pedeliștii Dorel Onaca și Romulus Mincă și țărănistul Corneliu Neagoe.
Manea este consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța și, totodată, președintele Organizației Municipale a PNL. Chiar și ulterior scrutinului din 2008, numele său a mai fost vehiculat, destul de rar, e drept, atunci când a venit vorba despre un candidat al PNL pentru alegerile din 2012, pentru fotoliul de primar.
Deși a fost oarecum mai activ prin comparație cu alți aleși locali cărora, la peste doi ani de la preluarea mandatului, nu li s-a auzit vocea în vreo ședință a CLM Constanța, nu se poate spune, totuși, că Victor Manea s-a remarcat printr-o activitate deosebită în administrația locală.
Pedelistul Dorel Onaca, fost senator, a fost numit în primăvara acestui an, prin ordin al ministrului Elena Udrea, membru în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Cu doar puțin timp înainte de a deveni membru în CA-ul ANL, Onaca fusese numit și consilier al ministrului Udrea, în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Cu toate că părăsise PDL-ul pentru a candida independent, Mincă a revenit în partid. Acesta din urmă l-a susținut pentru postul de director al Agenției Județene pentru Ocupa-rea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, funcție pe care o ocupă și în prezent.
Doctorul Corneliu Neagoe a rămas în politică, el fiind unul dintre liderii PNȚCD Constanța. Neagoe a ocupat funcția de edil șef-al Constanței și în perioada 1992-1996, tot ca reprezentant al țărăniștilor. Legat de implicarea sa în viața publică a orașului, Corneliu Neagoe a vorbit în termeni duri, vara aceasta, pe marginea evenimentelor de la Cogealac, anume scandalul eolienelor, care s-a soldat și cu rănirea cu gloanțe de cauciuc a mai multor persoane.
Cât a rămas, așadar, din promisiunile de campanie ale candidaților pentru Primăria Constanța din 2008?! Dacă tragem linie, constatăm cu nu prea mult. Proiectele, sloganurile, analizele și dezideratele lor par în prezent simple pastile efervescente menite a dinamiza campaniile electorale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7106 secunde