Canada renunță la vizele pentru români

310
2
Canada renunță  la vizele pentru români - faravizeincanada-1477066297.jpg

Articole recomandate

Românii vor putea intra în Canada fără vize, începând cu 1 decembrie 2017, a anunțat, de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat, vineri, că a ajuns la un acord cu oficialii canadieni în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români, din 2017.

"Am o veste bună. În această dimineață (n.r. vineri dimineață) s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună", a spus Iohannis.

El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toți românii.

O precizare importantă, Canada va putea să reinstituie regimul de vize în cazul în care va constata că există un flux mare de migranți ilegali dinspre România. Ottawa a folosit această frână de urgență în 2009 în relația cu Cehia.

Șeful statului a arătat că se prevede un mecanism de "snap pack", care stipulează că dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.

"Această clauză de snap pack este valabilă pentru o perioadă de maximum trei ani, după care nu mai poate fi revocată decât în condițiile generale internaționale această înțelegere", a precizat Iohannis.

El a menționat că înțelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul CETA.

"În situația în care se ajunge la parafarea Acordului CETA, acest acord pe care l-am negociat cu partea canadiană referitor la vize devine valabil", a declarat Iohannis.

Șeful statului a afirmat că o înțelegere similară cu cea a României s-a făcut și între Bulgaria și Canada, iar rezerve mai sunt exprimate față de Acordul CETA de către Valonia.

Comentează știrea

DODO
22 octombrie 2016
mai clar !

adica s-au inteles , le-am semnat acordul si apoi aia au intors-o ? daca conditia nu era stipulata in hirtii inseamna ca am luat teapa ! se pare ca nici astia nu ne iubesc !!! ce-o avea cu noi tot mapamondul ??? sau buba trebuie cautata la noi , in comportamentul nostru de cocalari

Nelson
22 octombrie 2016
...

Haoleo, si noi cand putem merge ca sa munceste la Canada? Iarna? Am auzit ca i frig tare acolo, manca v aș!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.046 secunde