Călin Popescu Tăriceanu: România nu este în situația ieșirii din Uniunea Europeană

110
Călin Popescu Tăriceanu: România nu este în situația ieșirii din Uniunea Europeană - tariceanu-1540353008.jpg
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, la Digi 24, că România nu este în situația ieșirii din Uniunea Europeană, amintind că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a afirmat acest lucru.
"Timmermans și cred că și Juncker, dar Timmermas a spus de vreo două ori că între România și de exemplu țări care se consideră că au avut excese sau au încălcat principiile statului de drept, nu poate fi făcută nicio comparație. România nu este în această situație. Nu este în situația ieșirii din UE, nici ca urmare a unor solicitări pe care eu nu le-am văzut din partea unor politicieni europeni și nici din partea unor oameni serioși, cu pondere, din România. Poate or fi oameni în România care ar spune o astfel de năzbâtie", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți seară, la Digi 24.


Acesta a subliniat că sondajele din România indică faptul că foarte multe persoane susțin proiectul european și calitatea de membru UE.


"Am văzut sondajele, România e o țară în care de exemplu susținerea pentru proiectul european și pentru calitatea de membru al Uniunii Europene este la cotele cele mai înalte.Timmermans a spus foarte clar, România nu este nici pe departe în această situație. Timmermans spune altceva și eu o înțeleg. El vrea să arate că mecanismul de cooperare și verificare a avut un rol pozitiv și pot să fiu de accord că a avut un rol pozitiv în cea mai mare parte. (...) Suntem membrii în UE pentru că am împlinit toate condițiile aderării", a explicat Tăriceanu.


Liderul ALDE că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că nu este treaba CE să se ocupe de problema protocoalelor din România, încheiate între SRI și principalele instituții din sistemul judiciar.


"Când s-a pus problema protocoalelor, Timmermans a făcut un pas înapoi și a spus – nu e treaba comisiei să se ocupe de serviciile de informații-. Da, așa este, nu e treaba Comisiei, dar nu e problenma că voiam să se ocupe de servicii, ci de această legătură nefirească, devastatoare între servicii și justiție. România a făcut progrese pe care ei le recunosc, dar lucrurile care s-au întâmplat în ultima vreme îi contrariază. Vă spăun un lucru care o să vă surprindă. Între variant de a face demersuri disperate de a închide MCV, dar de a pune toată mizeria sub preș și cealaltă variant care înseamnă să mai ținem MCV-ul pentru că avem aceste problem pe care le-am adus acum la suprafață și la care trebuie să găsim o soluție în cooperare cu Comisia Europeană, prefer a doua variantă", a adăugat Tăriceanu.


Pe 3 octombrie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind statul de drept în România, că este nevoie de o investigație asupra protocoalelor secrete încheiate în țară între SRI și structuri din justiție și care au stat la baza multor anchete penale.


"Climatul s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între serviciile secrete și instituții din justiție. Cer autorităților române să lanseze o investigație asupra acestor protocoale. Cerem mai multe clarificări în legătură cu procesul specific în care trebuie să fie modificate aceste legi" , a spus Timmermans.


Declarațiile vin în contextul în care în ultimul an au fost desecretizate protocoale între SRI și Parchetul General, sau structuri din subordine, care arată implicarea serviciului secret în înfătuirea justiției, constituirea echipelor mixte de ofițeri și procurori și modul în care structurile se informau reciproc.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9439 secunde