Bogdan Chirițoiu: În a doua jumătate a anului o să vedeți multe investigații noi

202
Bogdan Chirițoiu: În a doua jumătate a anului o să vedeți multe investigații noi - bogdanchiritoiu1-1588859783.jpg

Articole recomandate

Investigațiile declanșate de Consiliul Concurenței înainte de criză vor fi reluate și alte investigații noi vor fi lansate, astfel că este foarte posibil ca autoritatea de resort să anunțe mai multe amenzi până la sfârșitul anului, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, informează agerpres.ro.


"În această perioadă nu am declanșat investigații, pentru că asta ar fi implicat inspecții, ceea ce ar fi fost dificil, dacă nu imposibil, în perioada de distanțare socială, dar așteptați-vă ca, odată ce lucrurile se relaxează, lucrurile pe care le-am fi început în această perioadă vor fi demarate. Deci, mă aștept ca în a doua jumătate a anului să vedeți relativ multe investigații noi și de asemenea o să și finalizăm lucrurile care erau programate pentru a fi finalizate în acest an și aș fi foarte surprins să nu fie amenzi. Nu pot ști exact la ce concluzii vom ajunge, dar, știind ce avem în pregătire, mi-e greu să cred că nu vor fi amenzi în acest an", a afirmat Bogdan Chirițoiu, într-o conferință organizată de Consiliul Concurenței și de Pria Events.


Acesta a enumerat domeniile în care autoritatea de concurență are investigații în desfășurare.


"Sunt lucrurile care erau planificate dinainte, sunt unele (investigații, n.r.) pe zona serviciilor financiare, deci partea de leasing și asigurări, e o investigație mare pe piața lemnului, licitațiile Romsilva, modul cum se gestionează lemnul în România, mai e o investigație pe zona de distribuție de gaze, o investigație pe zona de bunuri de consum. Nu știm dacă până la sfârșitul anului o să reușim să ieșim public, dar vom finaliza și o investigație pe piața pharma, legată de comerțul cu imunoglobuline", a afirmat Chirițoiu.


În ceea ce privește perioada stării de urgență, președintele Consiliului Concurenței a precizat că una dintre prioritățile instituției a fost monitorizarea prețurilor.


"A doua prioritate a acestei perioade a fost monitorizarea prețurilor. Am fost foarte preocupați să vedem cum evoluează prețurile, atât la produse medicale, unde au fost creșteri mari de preț, lucrurile s-au îmbunătățit pe măsură ce a crescut cantitatea importată, atât de către actori privați, cât și de stat, în special prin Unifarm, și pe măsură ce începe producția la nivel național de biocide sau de măști. Dar, la începutul crizei, am avut o perioadă de prețuri foarte mari, și aici am încercat să ne coordonăm acțiunea cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, cu Poliția Economică. N-am reușit să eliminăm acest fenomen nociv al unor creșteri foarte mari de preț, dar măcar i-am limitat amploarea și, pe măsură ce producția a crescut, și aici lucrurile par să se normalizeze", a precizat Bogdan Chirițoiu.


Șeful autorității de concurență a apreciat că sistemul de comerț alimentar a funcționat mai bine decât era de așteptat în perioada crizei.


"Pe partea de comerț alimentar, n-am văzut creșteri atât de mari de preț. Au fost, evident, probleme în lanțul de aprovizionare. Au fost, evident, produse care nu s-au găsit în cantitățile cerute, am văzut anumite fluctuații de preț, dar, una peste alta, tot sistemul de retail a funcționat bine și trebuie să le fim cu toții recunoscători și celor din transport, și celor care au lucrat în magazine, și celor care au lucrat în fabricile care produc și procesează alimente în această perioadă, trebuie să le fim recunoscători, pentru că lucrurile au mers mai bine decât era de așteptat, dată fiind amplitudinea șocului", a susținut el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7433 secunde