Bazilica paleo-creștină naște cotroverse în Consiliul Local. PMP și PSD spun da, liberalii ba

1234
3
Bazilica paleo-creștină naște cotroverse  în Consiliul Local. PMP și PSD spun da, liberalii ba - sedintaconsiliullocalmunicipal9-1501516179.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali din Constanța s-au reunit, ieri, în cadrul unei ședințe ordinare, pe ordinea de zi fiind mai multe proiecte de interes local.


Întâlnirea a debutat cu un moment de reculegere în memoria fostului compozitor Dumitru Lupu, cel care a trecut la cele veșnice în urmă cu puțin timp. Tot în acest context, aleșii au votat un proiect de hotărâre prin care artistul a fost declarat cetățean de onoare - post mortem al municipiului Constanța, diploma ce atestă acest titlu urmând să fie oferită familiei compozitorului într-o viitoare ședință.


Ulterior, PNL și-au întregit echipa prin validarea în funcțiile de consilieri locali a liberalilor Florin Gavrilă și Marius Tulică. Cei doi îi înlocuiesc pe Romeo Rezeanu și Horia Căliminte care, în urmă cu o lună de zile, au fost excluși din PNL și astfel au pierdut și funcțiile de consilieri locali câștigate la alegerile locale de anul trecut. 


Cu toate acestea, interesant este că validarea celor doi liberali s-a făcut fără ca, anterior, să fie votate proiectele de hotărâre prin care au încetat mandatele lui Rezeanu și Căliminte, pe motiv că cei doi se judecă în instanță cu partidul care i-a exclus din formațiunea politică. 


În domeniul educației, aleșii locali au decis să premieze elevii care au obținut media 10 la examenul național de bacalaureat și a profesorilor îndrumători cu câte 1.000 lei. De asemenea, vor fi acordate recompense financiare, în valoare de câte 2.000 lei, elevilor premiați la olimpiadele sau concursurile școlare internaționale și a profesorilor îndrumători. 


În cadrul întâlnirii, aleșii au stabilit noile indemnizații, au discutat noua organigramă a primăriei și au fixat grila de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanța și din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului local al Municipiului Constanța.


La acest proiect, consilierul local independent, Andrei Popescu, a venit cu un amendament în sensul ca debutanții să primească minim 2.000 lei în loc de 1.604 lei, însă consilierii de la PSD și PMP nu au fost de acord. 


Liberalii, nelămuriți cu privire la bazilica paleo-creștină 


Unul dintre cele mai dezbătute subiecte a fost cel care a vizat aprobarea demarării procedurilor legale de reglementare a situației juridice pentru cripta paleo-creștină, parte din necropola orașului antic Tomis și identificarea oportunităților de finanțare în vederea protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a acesteia, inițiatori fiind cei trei consilieri de la PMP, Alexandru Zabara, Secil Cantaragiu și Cătălin Papuc.


Proiectul celor de la PMP a fost inițiat după ce subiectul a fost abordat de redactorii ziarului "Cuget Liber" publicat în data de 7 iulie 2017 sub titlul "Ne lăsăm istoria să moară ! Bazilica paleo-creștină din Constanța, veche de 1700 de ani, în paragină".


În acest context, cei trei aleși locali susțin că dacă va fi restaurat și conservat, acest monument de o valoare patrimonială inestimabilă poate fi deschis publicului larg, constituind un important punct de atracție în oraș, atât pentru localnici, cât și pentru turiștii care vizitează orașul Constanța. Mai mult, aceștia spun că, în concordanță cu obligația legală de protejare și de punere în valoare a patrimoniului cultural constănțean, Consiliul Local are obligația de a întreprinde cu celeritate o serie întreagă de măsuri legale care să permită salvarea și punerea în valoare a monumentului. Cu toate acestea, liberalii prezenți, ieri, la ședința Consiliului Local Constanța s-au abținut să voteze proiectul pe motiv că nu înțeleg bine ce se dorește cu acest proiect. Chiar și așa, proiectul a trecut deoarece aleșii PMP și PSD au votat favorabil.


Comentează știrea

cetatean
1 august 2017
vot

Titlul onorific de cetatean de onoare nu mai inseamna nimic nici pe fond si nici pe forma.

Cucu
1 august 2017
Cetatean de onoare

Alo ! Oamenii de valoare , cum a fost compozitorul D. Lupu se onoreaza in timpul vietii nu dupa ...Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Poate deveni Cetatean de onoare post mortem un om obisnuit care a decedat in urma unei fapte deosebite , care starneste admiratia Cetatii !

Liviu Burebista
1 august 2017
Gica Contra

De ficare data, cand este ceva important, intervine Gica Contra. De data asta PNL-ul l-a reprezentat pe Gica Contra. Cica, nu au inteles, ce se doreste cu acest proiect. Nu se poate spune decat atat ; inculti, incompetenti si rauvoitori.

Pagina a fost generata in 0.3033 secunde