Băsescu și Ponta vor referendum pentru Roșia Montană

216
1
Băsescu și Ponta vor referendum pentru Roșia Montană - pontabasescujpeg-1378132525.jpg

Articole recomandate

Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri, pentru "Adevărul", că este în continuare un susținător al mineritului, că promovarea prin lege a exploatării de la Roșia Montană este o dovadă de "lașitate" a Guvernului și că el nu exclude opțiunea de a convoca un referendum pe acest subiect simultan cu europarlamentarele.

Traian Băsescu a precizat, de asemenea, că aprobarea proiec-tului exploatării de la Roșia Montană se putea face prin Hotărâre de Guvern. El a adăugat că promovarea acestuia prin lege care să fie adoptată de Parlament este încă o dovadă de "lașitate" a actualului Guvern.

Președintele a mai spus că trebuie deschis un dialog cu societatea pe tema proiectului exploatării de la Roșia Montană, iar el nu exclude posibilitatea de a convoca un referendum național pe această temă, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

"Nu am nicio problemă să declar referendum național pe tema aceasta, dimpotrivă. Dacă Guvernul nu găsește resurse să discute cu societatea civilă, îl organizez odată cu europarlamentarele. Îmi mențin punctul de vedere că reluarea mineritului prin extragerea metalelor este o oportunitate pentru România, în același timp trebuie văzută soluția prin care să fie împăcată societatea", a spus Băsescu.

Traian Băsescu l-a criticat pe Victor Ponta pentru faptul că acesta a declarat că în Parlament va vota împotriva proiectului Roșia Montană, arătând că această atitudine este "lașitate".

"Mi se pare că nu poți să guvernezi așa: domnul Ponta când e prim-ministru semnează exploatarea și peste câteva zile spune mă duc în partea cealaltă și o să votez împotrivă. Asta e lașitate", a spus Băsescu.

El a mai arătat că nu se poate guverna credibil în acest mod. "Ce spun investitorii că aprobi proiectul Roșia Montană și la câteva zile spui că în Parlament votezi împotrivă? Aceasta este lipsa de curaj de a-ți asuma un proiect în care crezi. O țară nu se poate conduce prin lașitate", a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat, așa cum Victor Ponta îl întreba pe el câți bani a luat pentru proiectul de la Roșia Montană, deși nu era semnat nimic, acum îl întreabă și el: "Ponta, câți bani ai luat ca să semnezi pentru proiect?".

Ponta, de acord cu președintele

De partea cealaltă, premierul Victor Ponta a declarat, ierii, după ședința USL, că ideea exprimată de șeful statului, Traian Băsescu, de a declanșa un referendum privind proiectul Roșia Montană, este una foarte bună.

"Dacă președintele Traian Bă-sescu, conform atribuțiilor sale constituționale, consideră util să declanșeze un referendum, cred că e o idee foarte bună", a spus Ponta.

El a precizat că a luat, ca premier, o decizie "curajoasă și controver-sată", față de care își asumă și criticile. Ponta a spus că, dacă nu s-ar fi făcut partea tehnică de negociere care ține de acest proiect, statul român ar fi fost dat în judecată de către companiile implicate, care ar fi solicitat despăgubiri de circa două miliarde de dolari.

Premierul a spus că Parlamentul este instituția care are legitimitatea de a lua o decizie, fiind și locul ideal de dezbatere și de informare în ceea ce privește acest proiect.

"Dacă țineam în continuare la Guvern proiecte de acest gen, în care lașitatea Guvernului anterior nu a permis adoptarea unei soluții, puteam doar să anunț că statul român urmează să plătească miliarde de dolari despăgubire pentru un proiect care nu se realizează niciodată", a spus Ponta.

Comentează știrea

Andrei.Su
14 octombrie 2013
Prezidentiabil

Elena Constantin scrie bine: consemneaza toate evenimentele, de la ineputul protestelor - de cand o chestiune inceputa din 1996 a ajuns in atentia publica. Poate reusim sa il desprindem de "falia din societate" pe Traian Basescu si sa nu ne identificam cu el, cand citim. In mod obiectiv. Sau, de ce nu, prezidential subiectiv. http://www.obiectiv.info/basescu-co-imbra-i-eaza-protestele-anti-ro-ia-montana_22023.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7136 secunde