Băsescu îi propune lui Iohannis să supună referendumului și Parlamentul cu 300 de membri

268
3
Băsescu îi propune lui Iohannis  să supună referendumului  și Parlamentul  cu 300 de membri - basescu-1487171448.jpg

Articole recomandate

Fostul președinte Traian Băsescu a atras atenția, într-o postare pe contul său de Facebook, că deși românii și-au exprimat deja opțiunea pentru un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari, referendumul din 2009 nu a fost pus în aplicare de Parlament, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a Constituției.

"În 2009, eu am declanșat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral și să aibă 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica și modificarea Constituției, nu numai a Legii Electorale. Deși a fost validat de Curtea Constituțională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcându-se grav Art. 2 alin.1 din Constituția României care spune clar, citez, «Suveranitatea națională aparține poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum».

Azi, Președintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanșa și întrebarea: «Sunteți de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori și 200 deputați?». Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituției, ci doar a Legii Electorale.

În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezența la vot a românilor și nici nu repetă întrebarea din 2009", a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Comentează știrea

Papu
16 februarie 2017
Iar ?!

Păi am mai votat o dată pentru 300 de parlamentari. După ce vom vota a doua oară, o luăm din nou în bot ca prima dată ?! Prostimea votează să se afle în treabă, politicienii își fac de cap și ne râd în nas. De ce nu s-a stipulat în Constituție ca orice referendum validat, să fie aplicat prin lege de Parlament în maxim 30 de zile ? În caz contrar Parlamentul să fie dizolvat de Președinte și să se organizeze alegeri anticipate.

Murphy
16 februarie 2017
Corect !

In premiera il laud pe Base, asa este, 300 de parlamentari sunt suficienti sa ia bani si sa doarma in fotoliile lor de parlamentari. Doamne ajuta cu 300 !

Liviu Burebista
17 februarie 2017
Sa traiti bine

Pai tocmai Basescu se plange ca referendul din 2009 nu sa aplicat. Dar cu referendul din 2012 cum ramane? Parca in 2012 majoritatea a votat ca Basescu sa plece si sa ne lase in pace, atunci nu sa incalcat grav Art.2 alin. 1 din Constitutia Romaniei. Cata ipocrizie poate sa aibe unii indivizi, vad numai ceea ce le convine.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3666 secunde