Primarul Ioan Roman, de la Lumina:

"Asfaltarea străzilor și extinderea rețelei de canalizare, priorități pentru administrație"

272
2

Articole de la același autor

Primarul comunei Lumina, Ioan Roman, spune că unele dintre cele mai frecvente solicitări venite din partea locuitorilor se referă la asfaltarea străzilor și extinderea rețelei de canalizare.


El a menționat că a anunțat încă de anul trecut că pe lista de priorități a admiministrației locale, proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere ocupă un loc fruntaș.


În acest sens, șeful administrației din comuna Lumina a inițiat în cursul ultimelor luni mai multe proiecte de hotărâre ce au fost aprobate de Consiliul Local. Acestea au vizat întocmirea și depunerea de proiecte în vederea obținerii finanțării pentru modernizarea rețelei de drumuri dar și extinderea rețelei de canalizare din localitate.


După finalizarea documentației și depunerea în vederea obținerii de finanțare, mai multe proiecte au fost declarate eligibile. Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat două proiecte importante în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua.


"Primul proiect de dezvoltare a infrastructurii ce a obținut finanțare vizează extensia rețelei de canalizare menajeră Zona B2 plus Aleea Narciselor, strada Prelungirea Iasomiei și strada Gării. Al doilea face referire la modernizarea ce constă în pietruire și asfaltare, a unor străzi din comuna Lumina, cartier B3. În ceea ce privește proiectul de extindere a rețelei de canalizare, acesta vizează introducerea sistemului de canalizare a apelor uzate pe străzile Prelungirea Iasomiei, Aleea Narciselor, Murelor, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu, Cuza Vodă, Carol, Independenței, Mărășești, Ferdinand, Belșugului, Dumitru Comșa. Valoarea necesară de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivului de investiții se ridică la 2.590.935 lei cu TVA, adică 575.764 euro. Proiectul de asfaltare a străzilor ce a obținut finanțare de la Ministerul Dezvoltării prin programul PNDL 2 include străzile Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu, Independenței, Mărășești și Ferdinand. Valoarea totală a proiectului este de 3.671.520 lei din care 2.460.552 lei urmează să fie contribuția Ministerului Dezvoltării, iar diferența reprezintă cofinanțare de la bugetul local", a spus primarul Ioan Roman. 


Potrivit reprezentanților administrației publice locale, pentru cele două proiecte aprobate urmează să se semneze contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării și apoi demararea procedurilor.


De asemenea, Primăria Comunei Lumina a fost selectată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) ce a fost cu una din cererile de finantare depusă. Este vorba despre proiectul ce privește modernizarea unor străzi din comuna Lumina, mai exact, asfaltarea a 6,442 km.


Străzile ce vizează acest proiect sunt Canarului, Morii, Ghiocei, Petrolului, Mare, Narciselor, Crizantemelor, Lebedelor, Sabinelor, Sirenei, Gării din Lumina și străzile Teilor, Viitorului și Liniștei din satul Oituz.


Valoarea totală a proiectului ce urmează să fie finanțată prin programul AFIR este de 5.450.583 lei (1.194.439 euro).
După selectarea cererii de finanțare urmează etapa aprobării proiectului de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și apoi semnarea contractului de finanțare.


Valoarea totală a celor trei proiecte aprobate ce urmează să primească fonduri guvernamentale sau europene depășește astfel două milioane de euro, fonduri ce urmează să fie atrase de autoritățile locale în următorii ani.


Pe de altă parte, recent, și Consiliul Județean Constanța a alocat suma de 150.000 lei pentru dezvoltare locală.


Comentează știrea

Gigi
8 august 2017
Da !

Uite bre , asa se semneaza ,,ca primarul'' !

Georgica
8 august 2017
Primaru I Roman

D-na C.Mocanu pe blat intrebatil ce spaga ia dat Parlamentarul Boroianu,R.A.PNL si Marin Costica de la Gepeto acestui d-mn primar.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3272 secunde