Aleșii locali găsiți în conflict de interese, sancționați cu 10% din indemnizație. Iată câte luni

145
Aleșii locali găsiți în conflict de interese, sancționați cu 10% din indemnizație. Iată câte luni - ani-1523961801.jpg
Aleșii locali găsiți în conflict de interese, sancționați cu 10% din indemnizație, pe o perioadă de maximum 6 luni. Decizia a fost luată, marți, în comisia juridică a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Cătălin Rădulescu și semnată de 12 parlamentari de la PSD. 


Deputații juriști au dat un raport favorabil pentru inițiativa legislativă de modificare a Statutului aleșilor locali, stabilind că fapta acestora de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese va constitui abatere disciplinară și se va sancționa cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.


Proiectul mai prevede și că aleșii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorității publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obțin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociație sau fundație din care fac parte.

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleșii locali să fie sancționați cu încetarea mandatului. "E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate și pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului", a spus Stelian Ion.

Președintele Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a replicat că în nicio altă lege, nici măcar la funcționarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese. Propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Luni, Senatul a decis că incompatibilitatea și conflictul de interese al demnitarilor se prescriu după 3 ani de la săvârșirea faptei.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003, care prevede că faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor.


Propunerea legislativă, care a înregistrat 71 de voturi pentru, 33 împotrivă și o abținere, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 19 Martie 2015
Stire din Eveniment : ANI, conducere interimară
Pagina a fost generata in 0.5838 secunde