Alegeri locale. Ce scrie presa internațională despre scrutinul din România

157
Alegeri locale. Ce scrie presa internațională despre scrutinul din România - alegeri20161-1465195378.jpg
Partidul Social-Democrat (PSD) a obținut o victorie în alegerile municipale de duminică, un scrutin cu valoare de test înaintea alegerilor legislative, marcat de numeroase dosare de corupție, iar candidata social-democrată Gabriela Vrânceanu Firea a obținut o victorie la București, potrivit unor exit-polluri, scriu agențiile de presă Reuters, AFP, Belga și AP, preluate de o serie de publicații, informează news.ro

Reuters citează un sondaj al Institutului Curs-Avangarde pentru un post privat de televiziune, potrivit căruia PSD a obținut 37,5% din voturile exprimate la nivel național, iar Partidul Național Liberal (PNL) se clasează al doilea cu 28% din sufragii.

Alte anchete efectuate la ieșirea din secțiile de votare arată că la Primăria Bucureștiului a fost aleasă Firea, precizează Reuters.

România este condusă din noiembrie de un Guvern de tehnocrați în fruntea căruia se află Dacian Cioloș, după ce fostul premier social-democrat Victor Ponta a demisionat în urma furiei opiniei publice după incendiul de la un club de noapte, soldat cu 56 de morți, care a lansat sloganul "Corupția ucide", scrie agenția.

Social-democrata Firea a obținut victoria la București, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne, în urma unor alegeri municipale cu valoare de test, după căderea Guvernului social-democrat, scrie AFP.

Firea este creditată cu 42% din voturile exprimate, urmată de Nicușor Dan, un matematician și apărător al patrimoniului orașului de mai mulți ani, cu 29% din voturi, arătau trei sondaje efectuate la ieșirea din secțiile de votare, precizează AFP.

Peste 18 milioane de români au fost chemați la urne duminică, pentru a-și desemna cei 3.186 de primari și zeci de mii de consilieri municipali și județeni, un scrutin marcat de multiple dosare de corupție vizând candidați sau foști edili, comentează agenția franceză.

Acest vot este primul pentru clasa politică după incendiul sângeros din octombrie, într-o discotecă din București, care a șocat țara și a fost urmat că căderea Guvernului social-democratului Victor Ponta, amintește agenția franceză, adăugând că țara este condusă în prezent de un Executiv alcătuit din tehnocrați.

La București primăria este condusă în prezent de un primar interimar, deoarece fostul primar Sorin Oprescu, susținut de PSD, este urmărit în justiție într-un dosar de corupție, notează AFP, care precizează că cinci dintre cei șase primari de sector sunt de asemenea acuzați în diverse dosare.

Prezența la urne era comparabilă duminică după-amiaza cu cea din 2012, mai notează AFP.

Candidata social-democrată a câștigat duminică Primăria Bucureștiului, potrivit primelor sondaje de la ieșirea de la urne, într-un scrutin municipal cu valoare de test de la prăbușirea Guvernului PSD, scrie Belga.

Vout constituie primul test pentru clasa politică din România, după incendiul de la Colectiv, comentează agenția belgiană.

Liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în aprilie pentru o încercare de fraudare în referendumul din 2012 privind destituirea fostului președinte Traan Băsescu, i-a dat lui Firea trei trandafiri roșii după publicarea exit-pollurilor, scrie AP.

Firea a declarat că va da dovadă de "toleranță zero" față de corupție și că vrea să atragă mai multe investiții în București, potrivit agenției americane.

Prezența la urne a fost de 33%, potrivit autorităților electorale, într-un oraș cu două milioane de locuitori și un buget local, anul acesta, de 4,1 miliarde de lei (1,01 miliarde dolari), notează agenția.

România a lansat o vastă campanie împotriva corupției în ultimii ani, iar DNA a urmărit în justiție, cu succes, 1.250 de cazuri, inclusiv un fost premier și cinci foști miniștri, cea mai bună performanță a agenției, comentează AP.

Însă oameni inculpațoi pentru corupție și care nu au fost condamnați pot candida, adaugă agenția.

În total 51 din cei 109 de primari din orașe mari din România au fost condamnați sau anchetați pentru corupție ori au fost declarați incompatibili să candideze, scrie AP citând site-ul penali.ro.

Peste 100 de primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene au fost condamnați pentru corupție în 2015, potrivit DNA, subliniază agenția.

Actualul primar al orașului Brașov, George Scripcaru, a candidat pentru al patrulea mandat, după ce a fost arestat în 2015 pentru abuz de putere, fiind suspectat că a primit comisioane oculte din contracte în domeniul energetic și că a acceptat mită, însă neagă acuzațiile, scrie AP.

O vicepreședintă a PSD, Lia Olguța Vasilescu, a candidat pentru al treilea mandat la Primăria Craiovei, al șaselea cel mai importantă oraș românesc, după ce a fost inculpată pentru că ar fi luat mită și că și-ar fi folosit autoritatea sau influența pentru a obține bani și alte bunuri, dar și pentru spălare de bani, acuzații pe care le neagă, mai exemplifică agenția.

AP notează, de asemenea, că este primul scrutin după incendiul la clubul de noapte Colectiv din București, în octombrie, soldat cu 64 de morți. În urma unor proteste de stradă, după incendiu, fostul premier Ponta a demisionat, amintește AP.

Sursa: news.ro



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4319 secunde