Agenții economici continuă să achite taxa de liniște chiar dacă administrația Mazăre nu le mai asigură protecția

2915
Agenții economici continuă să achite taxa de liniște chiar dacă administrația Mazăre nu le mai asigură protecția - ea3b2fa3b1f46d7d5bdbdd553d6ce6b1.jpg
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost întrebat ieri, ulterior ședinței ordinare de Consiliu Local Municipal, dacă administrația locală va menține taxa de liniște în contextul în care însuși primarul anunța, vara aceasta, că potrivit prevederilor Ordonanței 55/2010, municipalitatea e obligată să reducă cheltuielile publice, el enumerând aici inclusiv serviciile de pază și protecție și poliția comunitară, cu mențiunea că se renunță la paza din intersecții. Tocmai de aceea, a fost interesant de aflat care sunt intențiile administrației Mazăre vizavi de perceperea taxei pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice de la persoanele juridice și fizice autorizate din municipiul Constanța. Căci atâta vreme cât premisele care dădeau posibilitatea perceperii acestei taxe nu mai există, firesc ar fi ca birul să dispară. Menționăm că edilul-șef al Constanței a fost întrebat despre această problemă și ulterior ședinței de CLM din luna iulie, el dând de înțeles la momentul respectiv că subiectul rămâne deschis, problema necesitând clarificări.
Ei bine, răspunsul de ieri al lui Mazăre a părut - în pofida intenției de a crea sau consolida imaginea bunului samaritean - să sfideze logica. Și asta deoarece primarul a lăsat să se înțeleagă că această taxă va fi percepută în continuare, iar banii obținuți din colectarea ei vor merge în altă parte. El a afirmat că administrația publică locală oricum nu poate schimba ceva în cursul acestui an pentru că taxa a fost stabilită încă de anul trecut și, deci, nu se poate interveni cu modificări. "Bun, dar pentru anul viitor?", a venit întrebarea. Ei bine, mai marele urbei a deturnat aici atenția la o altă problemă, cu acuzațiile de rigoare la adresa actualului Executiv, în sensul în care edilul a explicat că Primăria Constanța a primit o adresă de la Guvern prin care a fost înștiințată că de la centru nu vor mai veni bani pentru plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap. Conform spuselor sale, inclusiv pentru luna septembrie Guvernul ar fi alocat Constanței bani pentru plata a doar 60% dintre acești însoțitori, pe restul de 40% municipalitatea fiind obligată să-i plătească din bugetul local. Pe un ton contestatar, în pofida faptului că nu se certa cu nimeni, Mazăre a spus și că toți banii adunați din reducerile de cheltuieli impuse de OUG 55 vor merge spre "găurile pe care ni le dă Guvernul Boc".
Declarația e de natură să surprindă, căci același Mazăre deplângea în urmă cu aproximativ două luni soarta Constanței, el afirmând atunci că se așteaptă ca, la finele lui 2010, Executivul să colecteze banii necheltuiți, în urma reducerilor, de administrațiile locale. "Da, spuneam așa: că banii, dacă nu-i cheltuim și rămân undeva ca să-i putem folosi la anul, mi-era frică, nu care cumva, în decembrie, să spună «banii care n-au fost cheltuiți nu-i mai folosiți voi la anul, ci vin direct la bugetul central»", a confirmat, ieri, primarul Constanței, temerea de acum două luni, fără însă a veni cu lămuriri: de ce acum nu mai este de aceeași părere și de ce, deodată, crede că municipalitatea se va putea folosi de acești bani?
Aici a intrat în discuție taxa de liniște pe care persoanele juridice și fizice autorizate o achită anual către administrația locală. Banii colectați din acest bir ar putea merge, alături de alte sume rezultate din reducerea cheltuielilor, așa cum a lăsat să se înțeleagă Mazăre, către plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap.
Întrebarea care se impune este, însă, cu ce drept ia în calcul Primăria Constanța să redirecționeze acești bani, colectați fără însă ca premisele, altfel spus condițiile în care taxa a fost impusă, să mai funcționeze la parametri normali - s-a renunțat la paza din intersecții - și, mai mult, fără a încerca să găsească alte căi de a rezolva problema, altele decât împovărarea acestor contribuabili?
În spiritul unei minime echități, firesc ar fi fost ca municipalitatea măcar să se gândească la renunțarea la această taxă, din moment ce ea, la rândul ei, nu mai poate asigura - cel puțin nu la standardele de până acum - nici protecția, și nici liniștea pentru care percepe bani. Mai mult, în ceea ce privește o altă zonă din care banii necesari ar putea fi redirecționați, aceasta este extrem de ușor de identificat. Menționăm aici taxa de barieră aplicată, și anul acesta, la intrarea în stațiunea Mamaia. De ce n-ar putea merge aceste sume de bani către plata salariilor acestor persoane atâta vreme cât administrația Mazăre n-a mai organizat, anul acesta, celebrele concursuri cu avioane și bărcuțe, dar nici festivalul de salsa, evenimente în care, în anii precedenți, erau pompate milioane de euro bani publici?!? Căci este de notorietate că în anii trecuți primarul susținea în repetate rânduri că sumele de bani strânse din taxa de barieră sunt alocate organizării evenimentelor mai sus amintite, găzduite, evident, de stațiu-nea de suflet a lui Mazăre, Mamaia.
Și pentru că am menționat stațiunea Mamaia, amintim aici unul dintre paradoxurile taxei de liniște, fiindcă de la acest bir sunt exceptați contribuabilii care au în administrare complexuri hoteliere, ei datorând taxa doar pentru suprafețele destinate activităților de alimentație publică și spațiilor comerciale. Cu alte cuvinte, se merge, în acest caz, pe principiul "pentru unii mumă, pentru alții ciumă", dat fiind caracterul discriminatoriu al taxei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3201 secunde