Zi decisivă pentru Guvern. Starea de alertă, în dezbaterea Camerei Deputaților și a Curții Constituționale

209
Zi decisivă pentru Guvern. Starea de alertă, în dezbaterea Camerei Deputaților și a Curții Constituționale - camera-1589351243.jpg
​​Proiectul de lege inițiat de Guvern privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situația de alertă, adoptat de Senat, va fi dezbătut și votat, astăzi, de Camera Deputaților. Tot astăzi, Curtea Constituțională se pronunță asupra sesizării Avocatului Poporului privind ordonanța care reglementează starea de alertă.


Senatul a adoptat marți proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă după ce l-a modificat substanțial. Potrivit raportului elaborat de senatorii juriști Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență așa cum prevede actuala lege. Printre modificări se numără deschiderea teraselor, angajatorul consultă angajatul în privința muncii la domiciliu iar magazinele au obligația de a asigura măști pentru angajați și cumpărători.


Curtea Constituțională se pronunță astăzi asupra sesizării Avocatului Poporului cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. Potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție, delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale încalcă principiul separației puterilor, precum și prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.4584 secunde