Veste bună pentru medicii de familie! Ce le-a pregătit deputatul Bogdan Huțucă

1575
Veste bună pentru medicii de familie! Ce le-a pregătit deputatul Bogdan Huțucă - pnlbogdanhutuca-1526998608.jpg
Deputatul Bogdan Huțucă, președinte al Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, a depus un proiect legislativ care vizează exceptarea de la plata impozitelor pe clădiri a cabinetelor medicale și a tuturor unităților sanitare publice. 


Inițiativa, semnată împreună cu deputatul PNL Florin Claudiu Roman, vine, în primul rând, în sprijinul medicilor de familie, care au semnalat în repetate rânduri povara fiscală care îi apasă.


Potrivit Colegiului Medicilor, până la intrarea în vigoare a Codului Fiscal din 2015, cabinetele medicale organizate sub formă de CMI erau scutite de taxa pe clădire fiind încadrate în conceptul de persoană juridică. "Având în vedere că problemele cu care se confruntă medicina de familie, respectiv, subfinanțare, deficit de medici, considerăm că ar fi binevenită o măsură de exceptare sau cel puțin reducere a plății impozitului sau a taxei pe clădire pentru cabinetele de medicină de familie, indiferent de forma de organizare", se arată în adresa Colegiului Medicilor.


În acest sens, deputatul Bogdan Huțucă a inițiat proiectul de Lege pentru modificarea lit.h), alin.(1), art.456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care va avea următorul cuprins: "(1)Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: h) clădirile unităților sanitare publice, precum și clădirile în care funcționează cabinete de medicină de familie, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice;".


Inițiatorii spun că la momentul adoptării Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, legiuitorul a prevăzut la art. 456 un set de excepții pentru care nu se datorează impozit/taxă pe clădiri. În conținutul literei h), legiuitorul a prevăzut și exceptarea de la plata impozitului/taxei pe clădiri a unităților sanitare publice. 


Din păcate, în conținutul acestei excepții, prin sintagma «clădirile unităților sanitare publice» se înțelege exclusiv clădire a unităților sanitare de tipul spitale/clininici/policlinici. Rămân, astfel, în afara sferei de aplicare a acestei facilități fiscale, clădirile în care își desfășoară activitatea cabinetele individuale de medicină de familie. Trebuie spus că, în baza Legii nr.571/2003 privind vechiul Cod fiscal, cabinetele de medicină de familie erau scutite de impozitul/taxa pe clădire, facilitate anulată prin adoptarea noului Cod fiscal, legiuitorul considerând că sintagma «clădirile unităților sanitare publice» cuprinde și cabinetele de medicină de familie, ceea ce în practică nu se întâmplă. Sarcina fiscală suplimentară împietează asupra bugetelor mici ale cabinetelor de familie, care, în același timp, se confruntă și cu alte probleme de ordin financiar, precum sarcini financiare și birocratice impuse de minister și casele teritoriale de sănătate", a declarat deputatul Bogdan Huțucă.


Potrivit parlamentarului PNL de Constanța, din punct de vedere bugetar, impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ-teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2738 secunde