Varujan Pambuccian: Ministerele sunt conduse de funcționari, nu de miniștri

154
Varujan Pambuccian: Ministerele sunt conduse de funcționari, nu de miniștri - ddd-1581331527.jpg
Cine crede că ministerele sunt conduse de miniștri este naiv, acestea fiind ale funcționarilor, în timp ce ministrul este văzut ca un fraier, care oricum vine și pleacă, a afirmat, luni, Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, într-o conferință de specialitate, potrivit Agerpres.

"Ultima mea încercare a fost în vremea Guvernului Boc, când am încercat să abordăm chestiunea asta banală de baze de date, pe care nu am putut să o facem nu din accidente de ordin tehnic, ci din cauza felului în care este organizat statul român. De asta eu m-am ocupat exclusiv de zona privată... România nu este o piață pentru industria pe care o avem. E prea mică. Problema pe care o avem este la nivelul felului în care este alcătuit statul român. De ce nu s-a făcut nimic până acum? Pentru că nimeni nu vrea să partajeze informația cu altă entitate. Cine crede că ministerele sunt conduse de miniștri, e naiv. Ministerele sunt conduse de funcționari, iar ministrul este văzut ca un fraier care oricum vine și pleacă. Ei (funcționarii din ministere, n.r.) știu să folosească aceste lucruri foarte bine. Acești funcționari nu pot fi dați jos din două motive. Pentru că, o dată, noi ne-am dus pe modul francez-belgian, de inamovibilitate a funcționarului public. Al doilea motiv este că foarte mult din Uniunea Europeană a preluat din ideile astea", a menționat Pambuccian.

Deputatul este de părere că, momentan, în România, nu s-a născut încă prim-ministrul care să schimbe paradigma în privința autorităților statului. "Nu cred că va reuși nici Guvernul Orban. Nu cred că s-a născut acel prim ministru care să rupă chestia asta. Asta s-a înrădăcinat. În momentul care ai lucruri înrădăcinate, atunci lucrurile nu au cum să meargă. În schimb, noi cheltuim enorm de mulți bani pe proiecte punctuale: mai punem o floricică, mai adăugăm una-alta. Am renunțat să cred că autoritățile statului... pentru că mi-am dat seama că orice demers nu are nicio șansă. Noi, de 20 de ani, discutăm în continuu de lucrurile astea, iar în 2016 o primărie 'de sector' din estul Londrei a introdus inteligența artificială, înlocuind funcționarii cu Amelia...", a spus oficialul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3966 secunde