USR cere fonduri speciale pentru dotarea școlilor profesionale

459
USR cere fonduri speciale pentru dotarea școlilor profesionale - usrcerefonduri2-1568057960.jpg

Articole de la același autor

USR solicită anularea ordinului potrivit căruia elevii care au luat sub nota 5 la evaluarea națională vor merge în școli profesionale, considerând că este o "decizie dezastruoasă", care nu aduce soluții, afirmă deputata USR Cristina Iurișniți, membră în Comisia de Învățământ. De asemenea, USR susține alocarea de urgență a unor fonduri speciale pentru dezvoltarea și dotarea școlilor profesionale. 


"În calitate de profesor și deputat, membră în Comisia de Învățământ, atrag atenția MEN ca deciziile luate peste noapte, fără studii de impact și consultare publică, fac mai mult rău oricărui parcurs școlar al elevilor noștri, care trebuie să fie flexibil și mai ales predictibil. Avem un sistem de învățământ subfinanțat cronic, cu schimbări haotice de conjunctură, care doar cârpesc efectele și nu tratează cauzele scăderii calității și echității din învățământul românesc. USR condamnă acest tip de management falimentar al MEN, care trebuie să revină asupra deciziei discriminatorii și să ia o decizie echilibrată în spiritul egalității de șanse", a declarat Iurișniți, conform unui comunicat de presă.
Deputata USR susține că "elevii care au luat sub 5 la evaluarea națională în clasa a VIII-a nu pot fi cobaii ineficienței și lipsei de echitate a miniștrilor PSD".


"Solicităm ferm anularea acestei decizii dezastruoase care nu aduce soluții. În programul de guvernare, USR sprijină rutele flexibile și complementare, învățământul profesional și orientarea profesională timpurie a elevilor, nu după un eșec la Evaluarea Națională. Trebuie tratate cauzele nu efectele", a apreciat parlamentara.
Potrivit Cristinei Iurișniți, soluțiile viabile imediate sunt în funcție de realitățile socio-economice, diferite, din fiecare județ sau regiune.


Astfel, liceele tehnologice pot prelua acești elevi pe ruta profesională pentru a veni în completarea școlilor profesionale inexistente sau statul poate asigura masa, cazarea și naveta elevilor în învățământul profesional, precum și adaptarea unei programe speciale pentru ruta profesională și tehnică în liceele tehnologice sau în școlile profesionale în regim dual.
De asemenea, USR susține alocarea de urgență a unor fonduri speciale pentru dezvoltarea și dotarea școlilor profesionale, la fel și pentru finanțarea cursurilor de perfecționare a profesorilor, maiștrilor/ tutorilor din sistem, creșterea numărului de consilieri și psihologi școlari arondați la 400 de elevi, și nu la 800-1.000, cum este cazul acum, care pot orienta profesional elevii încă din clasa a VI-a sau a VII-a, demararea de urgență a unei campanii naționale de informare și promovare în mass media a școlilor profesionale, a învățământului profesional dual, pentru a asigura facilități fiscale agenților economici.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4934 secunde