USR a câștigat la CCR. Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" este constituțională

324
USR a câștigat la CCR. Inițiativa

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a României a stabilit, ieri, că inițiativa legislativă cetățenească de revizuire a Legii fundamentale, prin care se dorește ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcții publice, îndeplinește prevederile constituționale. În acest sens, cei de la CCR au menționat că inițiativa îndeplinește condițiile prevăzute de articolele 150 și 152 din Constituție. 


Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării". 
Practic, decizia CCR aduce inițiativa cetățenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituție. 
La aflarea veștii că au câștigat la CCR, reprezentanții USR au explicat care sunt următorii pași pentru ca inițiativa lor să devină lege cu "acte în regulă". 
"Decizia de astăzi a Curții Constituționale arată încă o dată că inițiativa «Fără Penali în funcții publice» trebuie să fie în Constituție. «Fără Penali» este dorința a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea țării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemenea cetățenilor care au semnat inițiativa", a transmis președintele USR, Dan Barna. 
El a mai adăugat că, în ceea ce privește parcursul acestei inițiative, după pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar. 
"Decizia CCR este o confirmare a ceea ce știam de la început, și anume că inițiativa respectă toate reglementările naționale și internaționale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară și în alte țări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria", a transmis președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea. 


Peste un milion de semnături strânse de USR 
Reamintim că inițiativa "Fără Penali în funcții publice" a strâns peste un milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 validate de către primării. 
Ulterior, pe 12 februarie, Uniunea Salvați România anunța că semnăturile inițiativei civice au ajuns la Curtea Constituțională, după peste 100 de zile de întârziere, iar potrivit legii, judecătorii CCR aveau la dispoziție 60 de zile calendaristice pentru a se pronunța asupra constituționalității textului propus. 
"După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaților a predat Curții Constituționale listele semnate de cei peste un milion de români care susțin inițiativa cetățenească. Nota informativă prin care secretarul general a comunicat Biroului Permanent al Camerei Deputaților un număr fals al semnăturilor m-a determinat să asist la întocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a mă asigura că nu lipsește absolut nicio semnătură. Nu credeam că va fi nevoie, dar în aceste condiții nu ne-am putut baza pe buna credință a persoanelor implicate", preciza președintele grupului de inițiativă, avocatul Mihai Badea. 


În plus, reprezentanții USR susțineau că, "la comanda politică a lui Liviu Dragnea", angajații Secretariatului General au trecut în nota informativă care urma să fie trimisă Curții Constituționale un număr de 591.097 de semnături, deși au fost depuse în Parlament 931.249 de semnături, dintre care 825.624 validate de primării. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8313 secunde