Un vis devenit realitate. Începe restaurarea Cazinoului Constanța!

1181
Un vis devenit realitate. Începe restaurarea Cazinoului Constanța! - fotofondcazino22-1579119824.jpg

Articole de la același autor

Istoria a vrut ca tocmai în ziua în care constănțenii sărbătoreau pe faleză 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, să reînvie toate speranțele și pentru Cazino. Autoritățile locale din Constanța au predat, ieri, Cazinoul, către Compania Națională de Investiții și constructorii care se vor ocupa de lucrările de reabilitare. Dacă totul decurge bine, clădirea istorică va fi gata în aproximativ doi ani de zile.


Ieri, pe o ceață deasă, Cazinoul strălucea! Strălucea poate pentru prima dată în ultimii zece ani, deschizându-și larg ușile impunătoare către oaspeții veniți să facă planuri pentru reabilitarea sa. Momentul mult așteptat s-a petrecut, în sfârșit, iar Primăria Constanța a predat ieri clădirea simbol către Compania Națională de Investiții și constructori, urmând să o reia atunci când va fi complet restaurată. 


Lucrările vor începe mai spre primăvară, când va fi gata toată documentația și vor fi emise autorizațiile. "Cazinoul va fi în sfârșit restaurat și consolidat, din cea de-a patra încercare. Se încheie astfel șirul de contestații, proceduri, lupte, asumări, neasumări și cred că este o zi extrem de importantă nu doar pentru sutele de mii de constănțeni, dar și pentru milioanele  de români. Îmi văd un vis împlinit", a anunțat primarul Constanței, Decebal Făgădău.


Lucrările, demarate în primăvară


Asocierea de companii care a câștigat licitația are la dispoziție trei luni pentru realizarea proiectului tehnic și încă 27 de luni, pentru lucrările de consolidare și restaurare a imobilului. Echipa de proiect, formată din reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții, ai aparatului de specialitate al primarului și ai constructorului urmează să se reunească într-o întâlnire tehnică.
Prezent la Constanța pentru a preda amplasamentul Cazinoului, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a anunțat că va urmări îndeaproape lucrările la acest obiectiv "pentru că este un simbol al litoralului și al României, o bijuterie a arhitecturii". Conform contractului, vor fi demarate lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale, cu subsol, parter, etajul unu și mansardă, pod parțial și rampă de acces către subsol, dar și a zonelor exterioare, unde va fi reabilitată platforma terasei, vor fi refăcute zidul de apărare și balustrada și vor fi modernizate rețelele electrice. "Povestea lungă a reabilitării Cazinoului poate fi un motiv solid pentru a face modificări importante în legislația privind achizițiile publice, pentru ca situații precum întârzierea proiectului timp de șapte ani, așa cum s-a întâmplat aici, să nu se mai repete", a declarat ministrul Ion Ștefan. Valoarea lucrărilor de restaurare se ridică la peste 56 de milioane de lei. 




O nouă față și pentru faleză
În paralel cu restaurarea Cazinoului, autoritățile locale vor moderniza întreaga faleză și spațiile verzi din apropiere. 
"În această zonă, veți vedea în jurul datei de 1 mai o roată ca la Londra, care să ofere ocazia constănțenilor și turiștilor, să vadă procesul de restaurare a Cazinoului, dar și portul, marea și orașul nostru vechi. De asemenea, faleza va fi îmbrăcată în numeroase plante ornamentale și flori. În plus, există internet gratuit pe toată faleza, până la comandament. În zona din apropierea plajei Modern vor fi amenajate mai multe zone verzi, un părculeț și o alee pietonală, loc pentru alergare și fitness urban", a precizat Decebal Făgădău.


Primarul a dezvăluit că va fi construită și o faleză nouă între Poarta 1 și Cazino. Aceasta va fi realizată în cadrul lucrărilor de stopare a eroziunii costiere, care va fi demarat în perioada următoare de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6323 secunde