Traian Băsescu și Stelian Ion cer să se declare starea de urgență

186
Traian Băsescu și Stelian Ion cer să se declare starea de urgență - base-1584177445.jpg
Fostul președinte Traian Băsescu apreciază că starea de urgență trebuia declarată în urmă cu mai bine de o lună. Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, susține și el măsura.


El mai propune luarea imediată a acestei măsuri, precum și munca la domiciliu în toate situațiile în care acest lucru este posibil și introducerea în carantină a celor care vin inclusiv din zone galbene.


"Criza COVID-19 ia amploare. Încă mai putem face câte ceva. De mai bine de o lună, trebuia declarată starea de urgență în conformitate cu Articolul 93, alineatul 1 din Constituție și OUG nr.1/1999. Asta înseamnă că președintele își asumă introducerea unui regim de forță, dar care are ca principal obiectiv binele național. Probabil domnul președinte nu vrea să fie asociat nici cu carantina și nici cu izolarea impuse diasporei, motiv pentru care nu a decretat starea de urgență. Mare greșeală. Starea de urgență este cu atât mai necesară cu cât România are un guvern căzut prin moțiune de cenzură și un premier deja respins de Curtea Constituțională", a scris europarlamentarul pe Facebook.


El a apreciat că, în momentul de față, "politrucii se vântură prin fața camerelor de luat vederi încercând cu disperare să dea impresia de competență", deși sunt "departe de a fi luate" măsurile ce se impuneau.




″În realitate, sunt niște ignoranți cocoțați în vârful țării care pur și simplu cred că o epidemie de coronavirus se stinge cu salvările lui Arafat, incompetența lui Orban, talentul de actor al lui Vela și satisfacția deplină a președintelui României pentru ‘succesul cu care Orban a condus operațiunile’. Efectele succesului domnilor Orban,Vela și Arafat le vom vedea în 3-4 săptămâni", a mai scris el.


Băsescu a adăugat că măsurile anunțate de guvern "au fost rostite, dar neimplementate".


"Controlul la frontiere a fost inexistent în primele săptămâni, izolarea în mediul rural este o iluzie, închiderea școlilor s-a făcut prea târziu, iar declarațiile nu pot substitui eficiența. Răul este deja făcut, iar România va avea parte de o epidemie puternică", a adăugat fostul președinte.


Europarlamentarul a apreciat că "dezastrul mai poate fi redus ca dimensiune", doar dacă președintele decretează imediat Stare de Urgență.


De asemenea, Băsescu mai susține ca cetățenii veniți din statele UE, din zone marcate cu galben să intre în procedură de carantină și să fie cazați în hoteluri rechiziționate/contractate de guvern, unde vor rămâne până când testele vor fi negative; toți românii aflați în străinătate, la muncă sau în concediu, au dreptul să intre pe teritoriul României și să participe la tradiționalele sărbători pascale. Pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19, guvernul va face apel la românii din diaspora revină în țară cu cel puțin două săptămâni înainte pentru a putea efectua perioada de carantină, indiferent că vin din zone roșii sau galbene, a mai scris fostul președinte.


Băsescu a adăugat că este "esențial" ca, prin măsurile luate, să fie diminuat numărul celor care au nevoie de asistență medicală în sistem de urgență și reanimare, fără a depăși capacitatea spitalelor care pot asigura terapie intensivă.


Europarlamentarul a mai arătat că președintele trebuie să numească un premier competent și capabil să adune în jurul său o majoritate parlamentară, care să pregătească un program de guvernare bazat pe priorități și pe sprijin financiar acordat firmelor care au înregistrat pierderi în perioada crizei.


El susține următoarele măsuri economice pentru sprijinirea societăților care au suferit pierderi din cauza COVID-19: ajutoare de stat; garanții de stat pentru împrumuturi; o solicitare către Comisia Europeană care să permită cheltuieli, cu riscul depășirii pragului de 3% pentru deficitul bugetar; Banca Națională să mențină dobânda la credite la un nivel care să stimuleze companiile să apeleze la credite bancare pentru relansarea producției; BNR să vegheze ca băncile să aibă un nivel suficient de lichiditate pentru a fi apte să acorde credite întreprinderilor, dar și gospodăriilor; dacă este necesar, statul român trebuie să acorde garanții băncilor care au dificultăți în a-și asigura lichiditățile; se vor utiliza bani europeni pentru ajutor imediat acordat IMM-urilor afectate de criză; ridicarea popririlor puse de ANAF pe conturile IMM-urilor afectate de criză.


Deputatul USR Stelian Ion, cere și el președintelui să decreteze stare de urgență
 
Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice, apreciază că președintele Klaus Iohannis trebuie să decreteze starea de urgență.


"Președintele Iohannis trebuie să declare starea de urgență! Asta dacă are un plan de criză, dacă vrea să ofere un cadru legal pentru restrângerea unor drepturi, dacă își dă seama că declararea stării de urgență reprezintă un instrument necesar care poate încetini răspândirea virusului. Autoritățile bâjbâie și trebuie ajutate. Cu autoritate, cu bani, cu reguli clare și ferme. Orice ezitare ne va costa scump. Toate resursele financiare trebuie dirijate înspre gestionarea situației de criză", a scris el pe Facebook.


Deputatul a subliniat că și alte state au luat măsuri similare și îi cere președintelui să dea "dovadă de responsabilitate".


"Statele Unite ale Americii au decretat starea de urgență. Lângă noi au făcut-o deja ungurii și bulgarii. Italia, Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia, Islanda au luat această măsură. Ce mai așteptăm? De ce ezită domnul președinte? Se bazează pe geniul domnului Orban? Geniul în aranjamente politice de culise nu ajută, din păcate. Domnule președinte, ați făcut apel la Parlament să dea dovadă de responsabilitate. Venim azi și votăm guvernul Orban, pe care ni l-ați impus. Dar acum și dumneavoastră trebuie să dați dovadă de responsabilitate, să nu vă mai jucați cu viețile noastre, să lăsați deoparte calculele politice și să decretați odată starea de urgență!", a adăugat Stelian Ion.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8963 secunde