Traian Băsescu, despre extrădarea jurnalistului din Turcia. "Nu suntem pașalâc turcesc"

Joi, 06 Decembrie 2018
304
Fostul președinte Traian Băsescu susține că România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii Europene în care dreptul la liberă exprimare este respectat și să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya.

"Nu suntem pașalâc turcesc, ci buni prieteni și parteneri egali ai Turciei. Autoritățile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile critice exprimate prin presă la adresa puterii de la Ankara. În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viața jurnalistului va fi în pericol. România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii Europene, în care valori precum dreptul la liberă exprimare este respectat, și să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya. Sper că instituțiile Statului Român nu vor acționa ca pe vremea când eram pașalâc turcesc", a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

Potrivit Agerpres, Curtea de Apel București urmează să dezbată joi cererea autorităților turce privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, angajat al publicației «Zaman România».

Jurnalistul a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii au decis să nu îl rețină. Publicația "Zaman România" susține că autoritățile turce au emis un mandat de extrădare pe numele lui Kamil Demirkaya la ordinul președintelui Recep Erdogan.

"Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației «Zaman România», fost director general al ziarului «Zaman Bulgaria», a fost ridicat în această dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan. Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru «Zaman România», având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018, și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare. La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR", se arată

într-un comunicat al publicației "Zaman România".

Publicația susține că ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.

Pagina a fost generata in 0.2971 secunde