Traian Băsescu, declarații de presă: "Este clar că Federația Rusă dorește destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control"

124
Traian Băsescu, declarații de presă:
Președintele Traian Băsescu susține, în aceste momente, declarații de presă:


UPDATE - Iată principalele declarații ale șefului statului:


Există un risc major de federalizare în Ucraina. Al doilea lucru: România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev și reprezentanții minorității ruse din sudul și estul Ucrainei. Această soluție a fost aplicată. România propune ca în situația în care se vor organiza negocieri internaționale, separatiștii să nu fie parte a negocierilor. Negocierea între Kiev și separatiști trebuie să se desfășoare intern.

În opinia României, obiectivul Federației Ruse are două priorități: federalizarea Ucrainei, proces care a început prin recunoașterea de către ministrul Lavrov a referendumurilor din Lugansk și Donețk, iar cel de-al doilea este împiedicarea alegerilor prezidențiale din 25 mai. Este clar că Federația Rusă dorește destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control parțial sau complet. România nu recunoaște nici anexarea Crimeii, nici referendumurile din Luganl și Donețk. De ce, pentru că sunt împotriva Constituției. Ucrainei trebuie să i se facă ofertă clară, prin semnarea acordului de asociere și a celui de liber schimb și să i se dea în același timp o perspectivă europeană. Simpla intrare în vigoare a celor două acorduri nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată.

Nu credem că Federația Rusă intenționează să invadeze Ucraina. Cerem ca președintele Putin să-și respecte cuvântul. Toate informațiile arată că președintele nu a spus adevărul când a anunțat că a ordonat retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.


În ceea ce privește Republica Moldova, și eu și toți factorii de decizie am știut că în perioada 1-9 mai vor exista provocări ale Federației Ruse la adresa Republicii Moldova. Punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat acordul de asociere și cel de liber schimb pentru 27 mai.


Sursa livetext: www.realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2361 secunde