Traian Băsescu: "Cred că ne jucăm cu focul! Ar trebui un decret ca să-i liniștească pe toți"

2095
Traian Băsescu:

Articole de la același autor

Propunerea de prelungire a stării de alertă a creat o adevărată controversă atât în lumea politică cât și în societatea civilă. În timp ce oamenii politici aflați la guvernare se tem că vor pierde voturi și astfel ezită să ia anumite decizii, societatea civilă aproape că nu mai ține cont de restricțiile impuse și cere ridicarea acestora cât mai repede.

Despre toate acestea, a vorbit și fostul președinte al României, Traian Băsescu, care spune că restricțiile s-au relaxat prea devreme în România în comparație cu riscul existent.

"Cred că ne jucăm cu focul! Ar fi trebuit menținută starea de urgență până la 15 iulie, iar în cadrul ei trebuiau introduse măsuri de relaxare. Iar dacă majoritatea parlamentară e iresponsabilă și nu votează măsurile care se impun, președintele ar trebui să dea un decret ca să-i liniștească pe toți: decretul de revenire la starea de urgență. Am văzut noile condiții ale stării de alertă. Cred că sunt insuficiente față de riscul major care se prefigurează", a spus fostul președinte Traian Băsescu.

El a mai adăugat că dacă ar mai fi fost la conducerea țării nu ar fi renunțat la starea de urgență până la 15 iulie, iar dacă erau de făcut relaxări le-ar fi făcut în cadrul stării de urgență.

"Nu spune nimeni că trebuia să mergem cu încremenirea țării. Economia trebuie repornită, dar cu măsuri severe. Nu sunt pentru închiderea industriei, sunt pentru închiderea școlii", a menționat fostul șef al statului.

El spune că n-ar fi luat deocamdată o serie de măsuri de relaxare și a dat exemplul întrunirilor de până la 20 de persoane.

"Grupurile ar fi trebuit să fie doar în familie, portul măștii - în orice condiții. N-aș fi lăsat lucrurile brambura. Uitați-vă în mijlocarele de transport din București. Ne-am relaxat complet. Vom vedea ce se întâmplă", a spus fostul președinte.

Guvernul se reunește în ședință decisivă

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în condițiile în care Guvernul se reunește astăzi în ședință pentru a aproba prelungirea stării de alertă.

Premierul Ludovic Orban a declarat pe acest subiect că decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, ci una fundamentată în baza unor evaluări.

"Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialiști, de epidemiologi și care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îți dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poți să aplici regulile", a afirmat Ludovic Orban, la B1 Tv.

În schimb, PSD a anunțat deja că nu va susține prelungirea stării de alertă cu mai mult de 15 zile.

"Așteptăm să vedem cum este propunerea Guvernului și cum arată acest HG de propunere. Am luat o decizie în Comitetul Executiv: tot ce ține de sănătatea românilor va fi votat de către PSD. Exclus să votăm în continuare achiziții directe și multe alte aberații care au fost în aceste trei luni de zile și care nu au ajutat pe nimeni, decât pe unii să se îmbogățească. Ne-am dori o stare intermediară și împreună cu colegii am decis: nu va fi prelungită cu mai mult de 15 zile. Acesta este votul nostru. Să vedem dacă se va creiona o majoritate în Parlament, astfel încât aceasta să fie abordarea", a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Totodată, el a arătat că PSD va susține deschiderea bisericilor și a teatrelor în cazul în care hotărârea de Guvern nu o să prevadă acest lucru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0766 secunde