Traian Băsescu a promulgat Legea privind Statutul parlamentarilor

60
Traian Băsescu a promulgat Legea privind Statutul parlamentarilor - traian-1372956398.jpg
Președintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, informează Administrația Prezidențială.
Luni, 1 iulie, Camera Deputaților și Senatul, reunite în sesiune extraordinară, au aprobat reexaminarea Legii privind Statutul senatorilor și deputaților ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României. Decizia a fost luată cu 391 de voturi pentru și un vot împotrivă. 
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a afirmat că are acordul tuturor grupurilor politice parlamentare privind votarea în unanimitate a modificărilor aduse Statutului deputaților și senatorilor. 
Comisiile juridice ale Senatului și Camerei Deputaților și Comisia specială pentru Statut au decis luni eliminarea prevederilor din Statutul senatorilor și deputaților asupra cărora Curtea Constituțională avea obiecții de neconstituționalitate. Astfel, cele trei comisii au decis eliminarea articolului 24 indice 1 și indice 2, care prevedeau reținerea parlamentarilor în caz de infracțiune flagrantă, dar și procedura în cazul cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are și calitatea de deputat sau de senator. 
Pe 26 aprilie, Administrația Prezidențială informa că Traian Băsescu a trimis președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate a legii care modifică Statutul deputaților și al senatorilor. 
Pe 19 iunie, Curtea Constituțională a României a decis că este neconstituțională modificarea Statutul deputaților și senatorilor referitoare la imunitatea parlamentară. 
Curtea a constatat că sunt neconstituționale art. I punctul 18 și art. I punctul 19 din legea care modifică Statutul deputaților și al senatorilor. 
Judecătorii au constatat că aceste prevederi încalcă art. 1 alin. 5) din Constituție care prevede: "În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5044 secunde