Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" este cu un pas mai aproape de Ministerul Culturii

1599
Teatrul Național de Operă și Balet
Consilierii județeni s-au întrunit ieri după-amiază într-o nouă ședință ordinară, trecerea Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" în subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național numărându-se printre cele mai importante inițiative de pe ordinea de zi.
Zeci de artiști au participat la ședință, așteptând cu nerăbdare hotărârea Consiliului Județean Constanța (CJC). Toți cei 29 de aleși prezenți în Aula Mare a Bibliotecii Județene "I.N. Roman" au fost de acord cu acest transfer, artiștii salutând votul lor prin aplauze.
"Acum s-a făcut ceea ce trebuia să se facă. Cu cât ajunge mai repede aprobarea de la Constanța, cu atât mai repede se pune în discuție la Guvern. Dar acolo nu mai sunt probleme", a declarat Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" (TNOB). De asemenea, Daniela Vlădescu a dezvăluit, cu sau fără voia sa, cât de "fructuos" a fost dialogul cu reprezentanții CJC privind acest transfer. "Ne-au ținut în șah o săptămână. Puteau să ne anunțe și pe noi ca să nu mai fie atâtea discuții și să avem atâta teamă", a mărturisit ea.
Potrivit directorului, cei care sunt disponibilizați vor rămâne în teatru, și se vor regăsi probabil într-o organigramă nouă. "Ministrul are în vedere și crearea unor organigrame pentru fiecare tip de instituție culturală. Dânsul are însă părerea că toate instituțiile de cultură, sau în marea lor majoritate, sunt subdimensionate și atunci cu siguranță noi ne vom regăsi într-o organigramă cu cel puțin 240 de posturi", a mai explicat Vlădescu.
Totodată, ea a precizat că ministerul le va asigura toate condițiile, precizând că li s-a cerut inclusiv un buget estimativ până la sfârșitul anului pentru a putea funcționa cu cei 240 de oameni și colaboratori așa cum au făcut-o și până acum. "Sunt foarte bucuroasă că acum teatrul poate să existe. Este victoria tuturor. Chiar și a artiștilor din țară care s-au implicat, Alexandru Arșinel, Mircea Diaconu, și a tuturor actorilor care s-au solidarizat", a încheiat Daniela Vlădescu.
TNOB trece în administrarea Ministerului Culturii însă clădirea teatrului va rămâne în proprietatea publică a județului, potrivit declarațiilor președintelui CJC, Nicușor Constantinescu. "Dacă se hotărăște altfel prin hotărâre de Guvern sau printr-o lege votată în Parlament, atunci trece în proprietatea Ministerului Culturii. Clădirea nu poate fi dată decât în administrare. Fără hotărâre de Guvern, eu nu pot să dau din domeniul public pentru că mă leagă pe mine Curtea de Conturi", a explicat Nicușor Constantinescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2984 secunde