Tăriceanu; Creșterea vârstei de pensionare nu este o invenție românească

Joi, 07 Iunie 2018, 19:02
203
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat că mărirea vârstei de pensionare pentru ambele sexe este o consecință a presiunii demografice pe sistemul de pensii publice, soluția, care nu este o invenție românească, fiind aplicată la nivel european.

"În toată Europa și în toate țările prospere durata medie de viață este în creștere. Din acest motiv apar presiuni demografice deosebite pe sistemele de pensii publice și una dintre măsurile care a fost adoptată în toate țările din Europa a fost creșterea vârstei de pensionare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În Danemarca vârsta de pensionare pentru bărbați este 70 de ani pentru că numărul cetățenilor de vârstă înaintată care ies la pensie și care trebuie să beneficieze de pensiile de asigurări sociale de stat a crescut foarte mult. Acest lucru presupune cheltuieli foarte mari care nu pot fi susținute, nu sunt sustenabile într-un sistem de pensii publice. Din acest motiv s-a ajuns la această soluție care sigur vizează populația de ambele sexe. pentru femei este o măsură atenuată, dar altfel nu vom reuși să rezolvăm. Nu este o invenție românească, este o soluție aplicată la nivel european", a afirmat Tăriceanu, la Senat, citat de Agerpres.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, zilele trecute, că femeile trebuie să aibă dreptul să continue activitatea până la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru bărbați, în caz contrar fiind vorba de o discriminare pe criterii de sex. 

Pagina a fost generata in 0.5618 secunde