Stelian Ion: Guvernul a adoptat OUG de amânare a completurilor de 3 judecători pentru a nu se crea blocaje în sistem

2718
Stelian Ion: Guvernul a adoptat OUG de amânare a completurilor de 3 judecători pentru a nu se crea blocaje în sistem - stelianion-1609502426.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că Guvernul a fost nevoit să adopte Ordonanţa de Urgenţă potrivit căreia se amână intrarea în vigoare a alcătuirii completurilor de trei judecători care judecă apelurile în instanţe, fiind vorba "de o chestie tehnică ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie.


"Guvernul României, după cum ştiţi încă de anul trecut, a ieşit de sub zodia Ordonanţei 13, este foarte clar că nu mai avem acea emoţie că se dau ordonanţe pe justiţie care să scoată lumea în stradă. În seara aceasta am fost nevoiţi să adoptăm o ordonanţă care se referă la aplicabilitatea unui articol din Legea 304 din 2004, referitor la organizarea judiciară. Însă este vorba de un articol unic, este vorba de o chestie tehnică ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie. Dacă nu ar fi intervenit de urgenţă prin această modalitate a Ordonanţei de Urgenţă, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispoziţiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători şi aveam o mare problemă în instanţele judecătoreşti, atât în privinţa proceselor civile, cât şi penale. Ca atare, am primit din partea Consiliului Suprem al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, o solicitare de a interveni de urgenţă în plan legislativ, pentru a nu se crea blocaje inacceptabile în sistemul judiciar", a precizat ministrul Justiției Stelian Ion.


El a spus că nu au fost examene de admitere în profesia de magistrat în această perioadă şi mulţi magistraţi s-au pensionat sau au ieşit din profesie, fiind "o mare problemă în privinţa încărcăturii de lucru pe fiecare judecător".


"De aceea, dacă ar fi intrat de la 1 ianuarie această prevedere, ar fi produs, cu siguranţă, blocaje, iar în final ar fi avut de suferit justiţiabilii, procesele începând să dureze foarte, foarte mult. Ca atare, luând în considerare solicitarea expresă a Consiliul Superior al Magistraturii, toate argumentele pe care ni le-au expus membrii acestui consiliu, de asemenea, faptul că ulterior, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost avizat şi de către Consiliul Superior al Magistraturii şi de către Consiliul Legislativ, văzând că în Parlamentul României nu există posibilitatea tehnică pentru a adopta prin lege această modificare, mai erau foarte puţine zile şi pe acest calendar, de la învestirea acestui Guvern, pe acest calendar era absolut imposibil să se adopte o lege respectând toate termenele legale, ca să poată intra în vigoare până la 1 ianuarie 2021, am ales această soluţie, de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă", a explicat ministrul Justiţiei.


El a mai spus că este doar o chestiune care ţine de buna administrare a justiţiei şi care a fost solicitată de sistemul judiciar, nefiind afectate instituţii judiciare.


"Nu se schimbă şi nu se desfiinţează instituţii, nu am propus, aşa cum au fost unele solicitări, desfiinţarea SIIJ, spre exemplu, prin Ordonanţă de Urgenţă. Vrem să facem acest lucru prin lege, aşa cum am specificat chiar şi în programul de guvernare. Deci nu sunt surprize de nicio natură. Singurele discuţii pe care le-am observat în spaţiul public, dar pe care le consider fără fundament, sunt acelea legate de referendumul care a fost organizat pe data de 26 mai 2019. Vă spun un lucru foarte, foarte clar: acel referendum a fost în sprijinul justiţiei, a fost organizat pentru a sprijini sistemul judiciar, pentru a nu fi atacată independenţa justiţiei, ori, această ordonanţă tocmai asta face, vine în sprijinul bunei administrări a justiţiei şi nu aduce niciun fel de atac la independenţa justiţiei", a mai susţinut Stelian Ion. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3499 secunde