Statul preia răspunderea penală a funcționarului public

405
La sfârșitul săptămânii trecute, funcționarii publici au încheiat negocierile cu Guvernul privind modificările aduse statutului funcționarilor publici, urmând ca statul să preia răspunderea penală a funcționarului public, până la o decizie definitivă a instanței.
"Am finalizat negocierile cu reprezentanții Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, urmând ca noile prevederi ale articolului 86 din Legea 188/1999 să fie promovate în regim de urgență de către Guvern. Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, va fi mutată răspunderea de pe umerii funcționarului care își exercită atribuțiile către instituția la care activează", a precizat vicepreședintele Alianței "Sed Lex", Răzvan Bordeianu.
Răzvan Bordeianu a declarat că, în prezent, și unui angajat care lucrează la poștă îi poate fi suspendată activitatea, dacă o persoană decide să facă plângere penală împotriva sa.
Articolului 86 rezultat în urma negocierilor dintre reprezentanții sindicatelor și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) prevede la aliniatul 1 că "funcționarii publici nu răspund civil și/sau penal, după caz, decât dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de către aceștia cu vinovăție a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii a atribuțiilor funcției publice pe care o ocupă".
Proiectul de modificare a statului funcționarilor publici prevede la aliniatul 2 că "de la momentul începerii urmăririi penale, în situația în care funcționarul public poate influența cercetarea, persoana care are competența numirii în funcția publică are obligația să dispună prin act administrativ reducerea atribuțiilor în exercitarea cărora funcționarul ar putea influența cercetarea, și să îi stabilească alte atribuții corespunzătoare pregătirii profesionale".
Atribuțiile care au fost reduse ar urma să fie delegate unui alt funcționar public din cadrul autorității sau instituției publice, care îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5567 secunde