Cine o să fie președintele Consiliului Județean Constanța?

Sondaj „Cuget Liber“. Liberalul Mihai Lupu preia conducerea CJC

5175

Articole de la același autor

Apropierea alegerilor locale a sporit starea de tensiune între candidaţii şi partidele aflate în competiţia electorală ce va avea loc peste puţin timp. Persoane care patru ani de zile au fost indiferente la nevoile unui judeţ sau persoane care au luat, uneori, la pas chiar şi cărările din vreun sătuc uitat de lume se bat acum pentru a obţine supremaţia judeţului Constanţa.

Cine va câştiga conducerea Consiliului Judeţean Constanţa şi cine va fi noul „tătic” al primarilor, care stau cu mâna întinsă ca să obţină bani pentru investiţii de la CJC, vom afla exact pe 27 septembrie.

Cu toate acestea, ziarul „Cuget Liber“ și-a obișnuit cititorii fideli ca, din patru în patru ani, să prezinte, în exclusivitate, sondaje realizate de profesioniști care să releve preferințele constănțenilor pentru administrația locală și județeană.

Dacă în ediția de ieri a ziarului a fost publicat sondajul ce făcea referire la municipiul Constanța, astăzi vă prezentăm, în exclusivitate, un sondaj ce vizează județul Constanța. Concret, la acest moment, reiese că marele câștigător va fi liberalul Mihai Lupu urmat în clasament de social-democratul Felix Stroe și Remus Negoi de la USR-PLUS. Precizăm că întregul sondaj poate fi studiat/analizat și în ediția electronică a ziarului pe site-ul cugetliber.ro.

Conform sondajului realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în luna septembrie 2020, intenția de participare la vot într-o situație ipotetică este validată sigur de 73%, răspunsul fiind cu înalt grad de dezirabilitate. Și asta deoarece, în practică, cel puțin o treime din cei ce declară un anumit tip de comportament dezirabil nu își respectă asumarea.

Referitor la intenția de participare la vot se remarcă ușor mai ridicată în rândul votanților USR-PLUS şi PNL, persoane de sex masculin, cele cu vârsta cuprinsă între 51 şi 65 de ani şi cele cu studii superioare. De asemenea, cele din mediul urban sunt sigure că vor merge la vot în procent de 75,7, în timp ce din mediul rural vor merge în proporție de 66,2%.



La întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, potrivit respondenților care au declarat o opțiune pentru alegerea președintelui CJC a reieșit că Mihai Lupu (PNL) ar obține 34% din voturi, fiind urmat de Felix Stroe (Alianța Electorală PSD-ALDE-PNȚCD-ADER) cu 22%, Eugen Remus Negoi (Alianța USR-PLUS) cu 14%, Gheorghe Muhscină (independent) cu 10%, Răzvan Filipescu (Partidul Pro România) cu 8%, Ioana Florentina Reșit (Partidul Mișcarea Populară) cu 6%, Daniel Constantin Moraru (Partidul Ecologist Român) cu 3%, Peia Ninel (Partidul Neamul Românesc) cu 1%, Gheorghe Haleț (Liga Organizată a Regiunilor Drepte) cu 1% și Dumitru Viorel Focșa (Alianța pentru Unirea Românilor) cu 1%.

Ca și preferințe, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani îl preferă pe Mihai Lupu (29,8%), Remus Negoi ( 27,3%), Felix Stroe doar 6,8%. La categoria, opusă de peste 65, Mihai Lupu este preferat de (38,3%), Remus Negoi de (2,5%) și Felix Stroie de (33,3%).



Dreapta Unită ar forma majoritatea în CJC

Referitor la preferințele pentru Consiliul Județean Constanța, dacă duminică ar avea loc alegeri locale, se observă că majoritatea ar urma să fie formată din PNL și USR-PLUS care ar întruni 55% față de 24% în cazul PSD. Totodată, se remarcă aici că Mihai Lupu este sub scorul partidului cu 5%, în timp ce Felix Stroe și Remus Negoi sunt cu 2% sub scorul alianțelor din care fac parte.



Mai exact, din datele cercetării sociologice reiese următorul clasament: Partidul Național Liberal (39%), Alianța Electorală PSD-ALDE-PNȚCD-ADER (24%), Alianța USR-PLUS (16%), Partidul Pro România (8%), Partidul Mișcarea Populară (7%), Partidul Ecologist Român (3%,), Alianța pentru Unirea Românilor (1%), Partidul România Mare (1%), Partidul Neamul Românesc (1%).

În ceea ce privește votul pe gen, atât femeile cât şi bărbaţii ar vota preponderent cu PNL. Tinerii ar vota preferențial pentru USR-PLUS și PNL, în timp ce constănțenii peste 65 de ani ar opta pentru PSD și PNL. Cei cu studii elementare ar opta majoritar pentru PSD, iar cei cu studii cel puțin medii ar prefera PNL. În schimb, cei cu studii superioare se orientează atât către USR-PLUS cât şi către PNL.



Tinerii cred că lucrurile merg într-o direcție bună în județ

În ceea ce privește direcția în care merg lucrurile în județul Constanța, 49% din cei intervievați au spus că direcția este bună, 46% că direcția este greșită iar 5% nu știu sau nu au dorit să răspundă. Cei care susțin că lucrurile merg într-o direcție bună în județul Constanța sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, în timp ce cei mai mulți care susțin că lucrurile merg într-o direcție greșită sunt cetățeni cu categoria de vârstă cuprinsă între 51 și 65 de ani. În privința mediului de rezidență, cei care spun că direcția este bună, 47,5% sunt din mediul urban iar 53,0% sunt din mediul rural.



Metodologie


Sondajul a fost realizat în luna septembrie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la comanda „Cuget Liber“. Volumul eșantionului a fost de 800 respondenţi cu domiciliul în județul Constanța, tipul eșantionului fiind simplu aleatoriu, cu o reprezentativitate (marjă de eroare) maximă tolerată ± 3,4%. Metoda aplicată a fost - CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1985 secunde