Senatul a respins obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă. „Este o lege premergătoare dictaturii”

390
Senatul a respins obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă. „Este o lege premergătoare dictaturii” - fondcertificatverdemunca-1635357187.jpg

Articole de la același autor

Senatorii au dezbătut și votat, miercuri, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. După scandalul făcut cu o zi în urmă de parlamentarii AUR în comisiile de specialitate, nici ședința de plen nu a fost lipsită de incidente. Legea nu a strâns suficiente voturi pentru a fi adoptată. Senatul este prima Cameră sesizată. Proiectul merge la Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege. Drept urmare, proiectul merge la Camera Deputaților.

Potrivit documentului, proiectul prevede ca certificatul Covid să fie cerut atât pentru angajații de la stat cât și pentru cei de la privat.

„Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut”, se spune în document.

De asemenea, costul testelor COVID-19 este suportat de către personalul unităţilor publice.

Senatorul AUR de Constanţa, Sorin Mateescu, a explicat pentru „Cuget Liber” de ce acest proiect nu trebuia să treacă de Senat.

Parlamentarul constănţean susţine că, în momentul în care cineva este obligat să facă ceva ce nu vrea, ne întoarcem sub regim dictatorial.

„Am luptat în Comisia Juridică mai mult de nouă ore. A fost foarte greu, însă ne-am bazat şi pe colegi de bună credinţă din alte partide. Aceasta este o lege premergătoare dictaturii. Se poate trece peste pandemie şi prin alte metode, nu prin obligativitate. Trebuie să reţinem că orice facem din obligaţie este împotriva voinţei unui cetăţean. Nu putem obliga niciodată pe nimeni să facă ceva împotriva voinţei sale. PSD, PNL şi USR au un punct de vedere. Eu nu zic că nu este benefic orice proiect de lege prin care să putem reduce numărul morţilor şi numărul oamenilor care suferă din cauza acestei pandemii. Strategia a fost prost făcută de la început. Este mult mai uşor să testezi masiv pe banii statului, pentru că statul dispune de bani şi, chiar dacă nu ar avea bani, UE te ajută din punct de vedere financiar dacă nu ai fonduri. Aceste teste trebuie să fie suportate din bugetul de stat. Statul trebuie să aibă mult mai multă grijă la problemele care au adus această pandemie. Acest vaccin este deocamdată experimental. Sunt ferm convins că apar reacţii adverse la orice medicament pe care îl luăm. La Camera Deputaţilor va fi mult mai uşor ca acest proiect să nu treacă. Veţi vedea”, a declarat pentru „Cuget Liber” senatorul AUR de Constanţa, Sorin Mateescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4094 secunde