Senatorul Ștefan Mihu sare în ajutorul vârstnicilor "condamnați" la sedentarism

391
Senatorul Ștefan Mihu sare în ajutorul vârstnicilor

Articole de la același autor

Parlamentarul constănțean Ștefan Mihu, de la PSD, a adresat o întrebare miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne, prin care le cere acestora o reevaluare a situației persoanelor vârstnice în privința interdicției de a ieși din case.

"În contextul stării de urgență determinate de pandemia de coronavirus, de săptămâni bune, suntem asaltați de o adevărată «avalanșă» de ordonanțe militare! Bineînțeles, nu contestă nimeni necesitatea unei cât mai precise și adecvate reglementări în situația excepțională în care se găsește țara noastră, cu condiția ca măsurile respective să fie bine gândite și coerente. Cu toate acestea, surprind neplăcut unele inconsistențe din textul acestor ordonanțe militare și asta la aproape o lună de la declanșarea stării de urgență. Am să mă limitez doar la o chestiune care preocupă, pe bună dreptate, un segment important al populației, și anume restricțiile abuzive de deplasare impuse persoanelor vârstnice și aceasta, culmea, sub pretextul protejării lor suplimentare", spune senatorul Ștefan Mihu.

În acest context, el susține că este ridicol să rezervi un interval temporal de doar două ore pe zi pentru niște persoane care, oricum, au dificultăți de deplasare, iar în intervalul respectiv trebuie să ajungă la piață, la magazine, la farmacii, incluzând și timpul de așteptare în magazine. Și aceasta, fără să limitezi în vreun fel, pentru același interval de timp, accesul celorlalte categorii de cetățeni în spațiile publice de aprovizionare, inclusiv farmacii, fapt care creează un efect total contrar celui declarat - de protejare a celei mai vulnerabile categorii de populație - prin efectul de supraaglomerare indus în mod artificial.

"Precizez că, în alte state membre ale UE, vorbim de un interval orar superior rezervat vârstnicilor, alături de luarea în considerare și a altor necesități vitale ale acestora, precum timpul necesar pentru mișcarea în aer liber. Un interval de doar două ore este insuficient pentru a asigura și timpul alocat pentru activitatea fizică individuală specificată de altfel în declarația pe propria răspundere. Ca să nu mai menționăm faptul că sedentarismul la comandă și privarea forțată de mișcare reprezintă, din păcate, o cale sigură de subminare a sănătății și asta nu doar pentru persoanele mai vârstnice, ci pentru toate categoriile de vârstă!

Față de cele de mai sus, vă rugăm să ne precizați, domnilor miniștri, măsurile pe care le aveți în vedere pentru remedierea cât mai curând posibil a aspectelor semnalate", își încheie parlamentarul constănțean discursul adresat celor doi miniștri. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8838 secunde