Senatorul Ștefan Mihu: "Președintele Iohannis a contribuit decisiv la actuala criză politică"

378
Senatorul Ștefan Mihu:

Articole de la același autor

Parlamentarul constănțean Ștefan Mihu, de la PSD, a prezentat, recent, o declarație politică în Senat, referitoare la implicațiile deciziei CCR privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. În acest context, el a dezaprobat atitudinea si declarațiile președintelui Iohannis și a precizat că, din punctul său de vedere, acesta a contribuit la adâncirea crizei politice.

Printre altele, în declarația sa politică senatorul Mihu a amintit că președintele țării a ignorant prevederile constituționale care îi impuneau ca dintr-o poziționare echidistantă să asigure coagularea unei majorități parlamentare.


"Aflăm, deci, de la Curtea Constituționala a României că, desemnarea candidatului la funcția de premier s-a făcut fără îndeplinirea cerinței logice, elementare și perfect democratice, aș zice absolut normale într-o «Românie normală» – pentru a cita sloganul electoral preferat al titularului de la Cotroceni - și anume ca desemnarea respectivă să se fundamenteze pe existența unei majorități parlamentare, în măsură să conducă la instalarea, deci investirea, unui Guvern capabil să asigure continuitatea și stabilitatea în funcționarea instituțiilor statului de drept! Cu alte cuvinte, atunci când procedează la desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, președintele este chemat să-și îndeplinească această prerogativă constituțională nu în mod discreționar, adică după bunul plac, ci ținând cont de existența sau de posibilitatea coagulării unei majorități parlamentare! Adică, ne place sau nu ne place, instalarea unui guvern cu drepturi depline se derulează, potrivit Legii Fundamentale a țării, în cadrul unei proceduri constituționale în care Parlamentul deține rolul principal", a spus senatorul Ștefan Mihu.


Pe de altă parte, el a făcut referire și la mult doritele alegeri anticipate și a spus că, în momentul de față, PNL nu mai reprezintă, cu aliații si partenerii rămași, cu tot, decât o minoritate în Parlamentul României.

"În asemenea circumstanțe, să ai pretenția ca partidele parlamentare de opoziție trebuie să-ți asigure ție, PNL, cvorumul necesar unui vot de investitură - sau, mai corect, de neinvestitură, potrivit declarațiilor hazardate ale fostului premier demis - este ceva «demn» nu doar de teatrul absurdului, ci și total contrar oricărei logici și bunului simț politic! Nu se poate omite, în toată această adevărată «mascaradă» politicianistă și lamentabilă a PNL, rolul semnificativ, pentru a nu spune major, jucat de președintele Klaus Werner Iohannis, care a abdicat total de la responsabilitățile de mediator între instituțiile statului și de la o poziționare echidistantă, inclusiv față de partidele politice, așa cum reclamă, de altfel, în mod imperativ prevederile Constituției țării. Astfel, dincolo de la declarațiile constant belicoase, jignitoare și defăimătoare la adresa PSD, dublate de un flagrant partizanat politic, vis-a-vis de PNL, șeful Administrației Prezidențiale a contribuit decisiv la actuala criză politică, încurajând și alimentând permanent obsesiile politicianiste ale premierului, recent demis de Parlament prin moțiune de cenzură", a mai explicat senatorul constănțean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5003 secunde