Senatorul Ștefan Mihu, interpelare pentru ministrul Afacerilor Externe. "Ce strategie politică are România?"

3318
Senatorul Ștefan Mihu, interpelare pentru ministrul Afacerilor Externe.

Articole de la același autor

Parlamentarul constănțean Ștefan Mihu a făcut o interpelare adresată ministrului Afacerilor Externe în care îi solicită acestuia strategia de politică externă a României și viziunea MAE în legătură cu poziționarea țării noastre în plan european și internațional în noul context post-pandemie.

"Zilele trecute, românii au marcat împreună - atât cât s-a putut în contextul pandemiei de coronavirus - trei momente aniversare cu totul excepționale, având semnificații și încărcături emoționale cu totul deosebite pentru țara noastră: Ziua Europei, a Uniunii Europene și, nu în ultimul rând, proclamarea Independenței de stat a României. Din păcate, spuneam, celebrarea celor trei momente speciale pentru istoria și devenirea națiunii române s-a realizat, în acest an, în condiții cu totul aparte, în contextul pandemiei de coronavirus și al lockdown-ului global subsecvent.

Peste tot în lume, însă, națiunile și guvernele sunt preocupate de articularea unor strategii cât mai eficiente de ieșire din criză și, mai ales, de adaptare și re-poziționare în noile circumstanțe rezultate, conform unei aserțiuni care capătă tot mai multă substanță și veridicitate: nimic nu va mai fi ca înainte!", a spus senatorul Ștefan Mihu.

El a mai adăugat în interpelare că asemenea frământări și căutări se derulează, în mod evident, și la nivel UE, chiar dacă desfășurarea evenimentelor a surprins Uniunea, din păcate, cel puțin în faza de debut a crizei, mai puțin pregătită, inclusiv pe dimensiunea de răspuns concertat la criză și, mai ales, de unitate și solidaritate.

"Dincolo de asemenea sincope, să le zicem de etapă, se pune mai mult ca oricând problema regândirii unor politici, mecanisme și acțiuni ale UE, în ideea de o face mai eficientă și mai pregătită în fața unor crize, precum cea de coronavirus, evenimente nedorite, care au însă toate șansele să nu rămână singulare.

Mai mult ca oricând, țara noastră are nevoie să-și regândească și să-și redefinească poziția, în mod pragmatic și eficient, în noul context european și internațional, valorificând în mod inteligent atuurile de care dispune și afirmându-se în mod viguros ca un partener respectat atât în concertul națiunilor europene, cât și la nivel global", a mai adăugat parlamentarul în documentul transmis ministrului Afacerilor Externe.

XXX

Printre altele, senatorul a atras atenția că țara noastră se află deja în al 14-lea an de apartenență la Uniunea Europeană, motiv pentru care ar trebui să depășească unele clișee de pre-aderare, pe care le mai au, din păcate, nu de puține ori, unii dintre oficialii noștri atunci când ajung la Bruxelles sau atunci când vine vorba să negocieze poziția și interesele țării noastre în fața unor instituții UE sau state membre.

"Este necesar ca țara noastră să-și stabilească tot mai mult poziția, acțiunile și demersurile cu alți parteneri regionali, în raport cu care interesele noastre sunt convergente. Și mă refer aici, printre altele, nu doar la negocierea viitorului cadru financiar-bugetar multilateral al UE pentru perioada 2021-2027, ci și la depășirea unor «imobilisme» de gândire și «inadvertențe» greu de înțeles și, mai ales de acceptat, legate de menținerea artificială a țării noastre în afara zonei Schengen, în pofida îndeplinirii tuturor condițiilor de aderare, precum și la faimosul, dar total anacronicul Mecanism de Cooperare și Verificare, o construcție juridică mai mult decât șubredă și desuetă", a mai spus senatorul Ștefan Mihu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3624 secunde