Senatorul Remus Negoi: „Am mers în sudul judeţului Constanţa, în apropiere de graniţa cu Bulgaria”

607
Senatorul Remus Negoi: „Am mers în sudul judeţului Constanţa, în apropiere de graniţa cu Bulgaria” - fondnegoicetate-1618239437.jpg

Articole de la același autor

Parlamentarii USR-PLUS de Constanţa dovedesc că pun accent pe istorie şi cultură, iar acest lucru s-a întâmplat şi la finalul acestei săptămâni. Senatorul USR-PLUS de Constanţa, Remus Negoi a făcut o vizită de lucru la Cetatea Sucidava, un monument aflat pe malul Dunării. Locul este unul de vis, însă din spusele lui Remus Negoi drumul este foarte dificil, iar indicatoarele lipsesc.

„A fost extrem de complicat să ajungem până acolo. Drumul este foarte greu, accesul la fel şi nu există niciun indicator. Dacă vrei să cauţi pe internet şi să afli locaţia, vei afla, dar vei afla o destinaţie aproximativă. Este foarte greu de localizat. Ar fi trebuit să existe o mai bună vizualizare a acestei cetăţi. Îmi doresc ca de fiecare dată când voi ajunge acolo să pot să le spun prietenilor că am găsit foarte uşor locul şi că indicatoarele sunt foarte bine puse la punct. Noi, cei din USR-PLUS vrem să ne ocupăm în special de acest aspect. Sunt lucruri foarte simple. Vrem să luăm totul de la simplu la complex. Dacă acest loc ar fi mai îngrijit şi mai arătat lumii, turiştii ar veni într-un număr mult mai mare să îl vadă. Nu ştim cât va dura până vom demara proiectul. La modul realist vorbind, anul acesta nu cred că se va întâmpla nimic. Vreau să mă ocup şi voi pune mare presiune pe orice va fi implicat şi va putea să rezolve situaţia. Sunt chestiuni care ţin de istoria şi de cultura naţională” , a declarat pentru „Cuget Liber” senatorul USR-PLUS de Constanţa, Remus Negoi.

Senatorul constănţean nu are de gând să se oprească aici.



„Mai avem şi alte locuri istorice de văzut”


El a explicat pentru „Cuget Liber” că va continua să se deplaseze şi spre alte cetăţi de pe malul Dunării şi se va implica în restaurarea acestora.

„Mai avem şi alte locuri istorice de văzut. Acum am fost la Sucidava, iar următorul obiectiv vreau să fie Sacidava, o cetate care se află undeva lângă Rasova. Apoi vom urma linia spre Cernavodă şi chiar vreau să discut şi cu colegii din Tulcea pentru a ajunge până la ultimul obiectiv de apărare romană care se află pe linia Dunării”, a mai spus Remus Negoi.

Vizita senatorului la Cetatea Sucidava a fost făcută publică şi pe pagina oficială de Facebook a alianţei USR-PLUS Constanţa.

„Ca membru al Comisiei pentru cultură din Senat, mi-am propus să vizitez siturile şi monumentele din judeţ pentru a afla informaţii despre acestea chiar de la faţa locului şi pentru a găsi soluţii pentru promovarea şi conservarea lor. Am vrut să ajungem la Cetatea Sucidava, un sit care se află pe malul Dunării, în aval de satul Izvoarele. Aici a fost descoperit în 1984 un tezaur compus din 17 obiecte, unele dintre ele relativ bine conservate, altele păstrate în stare fragmentară, destul de precară. Prin valoarea lor artistică şi documentară, piesele componente vin să întregească un patrimoniu de epocă foarte valoros al monumentelor romano-bizantine, descoperite în această parte a imperiului.

Am constatat însă că este o adevărată provocare să mergi la ruinele acestei cetăţi, întrucât nu există indicatoare spre locaţie şi nici drumuri asfaltate sau măcar circulabile cu o maşină obişnuită. Situl este dificil de găsit chiar şi pentru cei care cunosc zona, iar locaţia este greu accesibilă fără o infrastructură pusă la punct. Dobrogea, un ţinut încărcat de istorie, ar trebui să devină o atracţie nu numai pentru litoral şi plaje, ci şi prin intermediul turismului istoric şi arheologic, pentru că zona are atât de mult de oferit în acest domeniu. Cetăţi precum Sucidava se află deja pe lista indicativă UNESCO şi sunt la un pas de a intra în patrimoniul mondial, însă aceste monumente naţionale nu sunt apreciate la justa lor valoare. Trebuie să întreprindem toate demersurile pentru a le scoate la lumină şi a le aduce în atenţia publicului: drumuri de acces, indicatoare şi maparea acestora în sistem digital, astfel încât cei interesaţi să le poate identifica şi găsi mai uşor şi, eventual, să aibă acces la un tur virtual al acestora prin intermediul unei aplicaţii informatice”, a transmis senatorul Remus Negoi şi prin intermediul paginii de Facebook a celor de la USR-PLUS Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.1763 secunde